A balatoni vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg. Ezúttal a higiéniás állapotokat, az alapanyagok nyomonkövethetőségét, valamint azok kezelését vették górcső alá.
A Néhib szerint a balatoni ellenőrzések összességében pozitív képek mutattak, kisebb hiányosságok azonban akadtak. Például több helyen a szakosított tárolást nem az előírásoknak megfelelőn oldották meg. Előfordult továbbá, hogy a padló, a fal és a mennyezet, valamint a berendezési tárgyak, eszközök állapota kifogásolható volt. Visszatérő hiba volt, hogy nem minden dolgozó rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással, anélkül pedig nem végezhető vendéglátó tevékenység.
A szabálysértések között említették, hogy nem nyomonkövethető (ismeretlen eredetű), valamint lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket is tároltak vendéglátóhelyek.
A legkirívóbb esetben 2019-ben lejárt fűszert, valamint több, 2021-ben, illetve 2022-ben lejárt alapanyagot is találtak az ellenőrök, összesen 2 tonna mennyiségben. A hatóság ezeket kivonta a forgalomból, valamint megtiltotta az ismételt forgalomba hozatalt és a felhasználást.