nlc.hu
Aktuális

Illegális haltárolóra csaptak le

Halőrök kapták el a balatoni pontyok rémét

Egy férfi évek óta gyűjtögette a pontyokat a Balatonból, hogy aztán egy magán-horgásztóba telepítse az állatokat.

Illegális pontytárolóra csaptak le a halőrök a Balatonnál. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei Balatonkenesétől egészen Dég településig követtek egy halszállítmányt, majd a rendőrség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) segítségével az élő halakat szállító autót ellenőrizték. A hatósági szakemberek a Ford Transit rakterében, 3 darab 200 literes hordóban összesen 23 darab pontyot találtak, melyek együttes tömege 128 kg.

Kimentették a pontyokat (Fotó: Nébih)

Kimentették a pontyokat (Fotó: Nébih)

Kiderült, hogy a horgász a halakat egy balatonkenesei vízparti telken kialakított, megközelítőleg 40 köbméter térfogatú gödörben tartotta egészen az elszállításukig. Elmondása szerint a Balatonból fogta ki a pontyokat a 2020-ban és 2021-ben, majd az illegálisan kialakított haltároló gödörben gyűjtötte. Később egy dégi magán-horgásztóba szállította volna őket ajándékként.

A horgásszal szemben a Nébih eljárást indított, többek között azért, mert bár jogszerűen fogta ki a halakat, de jogszerűtlenül, azaz nem leölve szállította el azokat a vízpartról. Ezenkívül a hatóság vizsgálja a halak kereskedelmi forgalomba kerülésének körülményeit, valamint a hatósági engedély nélküli haltelepítés lehetőségét is. A jogsértő horgász több százezer forintos halvédelmi bírságra számíthat.

A halakat visszaengedték a Balatonba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top