nlc.hu
Aktuális

Új balatoni gigaponty

Soha nem fogtak még ki ekkora pontyot a Balatonból! – fotó

Új balatoni pontyrekord született.
horgász,

Minden idők legnagyobb pontyát fogták ki a Balatonból – számolt be közösségi oldalán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Török Mihály – a besétálós, dobós módszert alkalmazva – sikeresen megakasztotta, majd partra terelte az új hivatalos balatoni rekordpontyot a fonyódi szabadstrandon.

A 34,8 kilós, gigászi tőpontyot mintegy 15 percen át fárasztotta a pecás. A megtermett példányból azonban nem lett halászlé, sem rántott hal, ugyanis a mérés után visszaengedték a “magyar tengerbe”.

A balatoni pontyrekordot eddig Vető Gellért tartotta egy 34,354 kilós hallal, amit 2023. november 5-én fogott ki. A 91 centis, tükrös ponty jól ismert a horgászok körében. A Bütykös névre keresztelt halat korábban Varga István fogta ki 2022. augusztus 24-én, akkor azonban közel másfél kilóval nyomott kevesebbet, de már akkor is tórekordnak számított.

A sporthorgászat amúgy – cseh és holland mintára – idehaza is bekerülhet a tantervbe, választható tantárgyként szerepelne a tanmenetben. A MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Központjának főigazgatója, Dérer István korábban elmondta, hogy az céljuk, hogy az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére a helyi tanrend részeként jelen legyen a sporthorgászat az általános iskolai oktatásban. 2016-ban már felmerült ez a kérdés és ekkor azt tűzte ki a MOHOSZ, hogy 2019-re bevezetik az oktatásba a tantárgyat, azonban ez a koronavírus-járvány és a tankerületek átalakítása miatt még nem történt meg. Ennek ellenére 2019-ben az általános iskolákban elindultak a sporthorgász-szakkörök, ami népszerű a fiatalok körében. Mindamellett, hogy a horgászat szorosan kapcsolódik a biológiához, fizikához és testnevelésórákhoz, a mentális egészség szempontjából is fontos lehet, hiszen az elmondottak alapján tökéletes stresszlevezetőként szolgálhat a gyerekeknek egy fárasztó nap után.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top