Fesztiválra készülődni nem kis feladat. Figyelni kell arra, hogy legyen nálunk minden, ami ahhoz kell, hogy gond nélkül szórakozhassunk, főleg akkor, ha sátorral megyünk. Mivel a fesztivál területére nem vihetünk be ám akármit, ezért nem számíthatunk sima kempingezésre. A legégetőbb kérdés mégis az, hogy mit fogunk enni az alatt a pár nap alatt.
Az lenne az ideális, ha vihetnénk magunkkal hűtőtáskát, mert akkor több élelmiszer közül választhatnánk. Érdemes először megnézni a fesztivál szabályzatát, hogy be lehet-e vinni ilyesmit a kempingzónába. Amennyiben nem, akkor sem kell megijedni! Megmutatjuk, hogy milyen ételeket vihetünk fesztiválra, ha nem szeretnénk egy vagyont költeni bent ételre. A kígyózó sorokról ne is beszéljünk!
Mit ehetünk főzés nélkül?
Az első pár napot még átvészelhetjük az otthonról hozott szendvicsekkel, de utána már nem ajánlatos. A chipsek, ropik és egyéb nasik átmenetileg enyhítik az éhséget, azonban nem fogunk jóllakni velük. Na de mi mást vigyünk?
A kenyér mindig jó választás, főleg a zacskóba csomagolt toast kenyerek. Ezek a pékáruk otthon is jobban bírják, mint a szokványos kenyerek, tovább elállnak és nem száradnak meg. Amennyiben nem szeretnénk kenyeret fogyasztani, akkor helyettesíthetjük puffasztottrizs-korongokkal, extrudált kenyérrel, lapkenyérrel, akár tortilla lapokkal.
Hogy ne együk magában, több választásunk is van, amit rákenhetünk:
- lekvár (pár napig kibírja hűtő nélkül)
- mogyoróvaj
- csokikrém
- méz
- konzerv májkrém (felbontásig nincs szükség hűtőre, ezért azt javasoljuk, hogy egy étkezéssel fogyasszuk el a konzerv tartalmát)
Ételek, amelyeket nem kell hűtőben tartani
Nem kell lemondanunk a sajtról kempingezés miatt. Hűtőszekrény nélkül is vígan kibírja. Mindössze annyit kell tennünk, hogy ne hagyjuk a sajtot a napon, mert így ragacsos káosz lesz. A sajttömböket csomagolhatjuk celofánba, akár kis zacskóba, és tároljuk hűvös helyen.
Persze a sátorra szinte csak az éj leple alatt hivatkozhatunk hűvös helyként. Próbáljunk meg minél árnyékosabb helyen sátrat verni. Így sem garantálja a megfelelő hűtést, ezért ne bízzunk meg vakon a romlandó ételek szavatosságában. Ha valami gyanús színű, szagú vagy állagú, akkor inkább ne fogyasszuk el.
Szükségünk van sürgősségi uzsonnára? A müzliszeletek tökéletes megoldást jelentenek erre az esetre (de máskor is). A zabbal, dióval, magvakkal, szárított gyümölcsökkel és csokoládéval teli müzliszeletek tökéletes energiaforrások. Nem kell őket hűteni, és több szelet is elférhet a táskánkban vagy övtáskánkban.
Ne feledkezzünk meg bulizás közben sem a fehérjebevitelről, gondoskodjunk róla, hogy legyenek nálunk magvak és diófélék. Vigyünk magunkkal napraforgómagot, chia magot, tökmagot, kesudiót, mandulamagot esetleg fenyőmagot. Ezek ráadásul tele vannak ásványi anyagokkal. A magvakat könnyű tárolni és sokáig eltarthatók. Mivel a páratartalom és a meleg lerövidíti a magok eltarthatóságát, fontos, hogy a magokat légmentesen záródó tartályban, hűvös, sötét és száraz helyen tároljuk.
A konzerv az aduász
A babkonzerv sokáig eláll hűtő nélkül is. Amennyiben elfogyasztjuk bontás után a konzerv tartalmát, addig frissen élvezhetjük.
Vihetünk akár hummuszkonzervet is! A hummusz egészséges és társíthatjuk tortilla chipsekkel, pitával, kekszekkel, sárgaréparudakkal, de még a szendvicseket is feldobja. Felbontásig ezt sem szükséges hűtőben tárolni.
A konzervek mind elállnak hűtőszekrény nélkül, ezért vigyünk magunkkal olyanokat, amelyeket szívesen fogyasztunk és nem okoz gondot, ha bontás után mind meg kell ennünk.
Gyümölcsök
Otthon a friss gyümölcsöket elsősorban a hűtőszekrényben tárolják, hogy meghosszabbítsák eltarthatóságukat. Azonban attól, hogy úgy döntünk, hogy a gyümölcsöket a hűtőszekrényben tároljuk, az nem jelenti azt, hogy nem élnek túl a hűtőszekrényen kívül.
Friss alma, narancs, kivi, mangó, görögdinnye, ananász fogyasztható hűtő nélkül. Csak győződjünk meg róla, hogy a lehető leghamarabb elfogyasztjuk, miután felszeleteltük őket. Választhatunk konzerv- vagy szárított gyümölcsöket is.
Zöldségek
Pont úgy, mint a gyümölcsök, a zöldségek is fogyaszthatók anélkül, hogy hűtőszekrényben tárolnánk őket. Egyszerűen csak papírzacskóban kell tartanunk a zöldségeket, hogy meghosszabbítsuk élettartamukat.
Használjunk légmentesen záródó edényeket a zöldségek tárolására, hacsak nem szükséges levegőztetni. Helyettesítsük a káposztát salátával, mert tovább tart. Ha nem szeretnénk friss zöldséget csomagolni, választhatjuk helyette a zöldségkonzervet.
Tippek az élelmiszerek frissen tartásához
Bár ezek az élelmiszerek túlélnek hűtőszekrény nélkül is, elengedhetetlenek a megfelelő intézkedések annak érdekében, hogy frissek maradjanak.
- Tartsuk az ételt árnyékban. A legtöbb élelmiszer nem éli túl a közvetlen napfényt, ezért létfontosságú, hogy minden szükséges napvédelmet megkapjanak.
- Ellenőrizzük rendszeresen, milyen állapotban vannak az élelmiszerek.
- Bár sok élelmiszerhez nincs szükség hűtőszekrényre, ne feledjük, hogy miután kibontottuk a csomagolást, már nem állnak el többet hűtő nélkül. Pazarlás elkerülése érdekében tervezzünk meg minden étkezést, vásároljunk kisebb csomagokat. Amit megbontunk, egyből fogyasszunk is el.
(Forrás: Tuff Stuff, Fotó: Getty Images)