A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a Balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör 9. alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét. A győztes fogás spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény.
Íme:
A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero’s hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető.
Mutatjuk:
Az év felfedezettjének a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).
A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zeller raviolija lett, ebben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került.
Az idén először meghirdetett „jóárasított” étel kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival, amelyben a túrós csuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.
A 9 döntős ételt zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri – amelyhez két séf, Csillag Richárd és Sipos Norbert is csatlakozott – kóstolta végig. A versenyben amúgy a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett.
Tavaly egyébként a sós kürtőskalács – amelybe békési kolbász, sonka, tepertő is belekerült némi friss zöldség mellett – lett az Év Strandétele, akkor egy boglári büfé fogása lett a befutó.
(MTI/nlc)