A ketchup nem a legnépszerűbb választás befőzésre, hiszen a nagyobb élelmiszerboltokban jobbnál jobb ketchupokat vásárolhatunk. Össze sem hasonlítható a befektetett munka a befőzés és egy flakon kupakjának felpöccintése mellett, de higgyetek nekünk: a saját ketchup öröm és dicsőség. Ráadásul úgy fűszerezzük, ahogy csak szeretnénk!
Tudni érdemes azonban, hogy a házi ketchup íze más lesz, mint az ismert márkák termékeié. Igazi konyhai kaland tehát.
Miben más a paradicsomszósz és a ketchup?
A válasz egyszerű: míg a natúr vagy olaszos ízésítésű paradicsomszószban a paradicsom íze dominál, addig a ketchup karakterét az ecetes-cukros ízkombináció adja, amit további fűszerezéssel gazdagíthatunk.
Ha a mi receptünket követitek, elősütitek a paradicsomot, és nem csak főzitek. Így remekül koncentrálódnak az ízek a ketchuphoz, a paradicsomban és a hagymákban a cukor karamellizálódik, intenzívebb lesz az aromája.
Hogyan sikerülhet még jobban a saját ketchupod?
- A napérlelte, jó ízű paradicsom a kulcsa. Ha nincs friss paradicsomod, nem ördögtől való a passzírozott paradicsom használata sem. Fontos azonban, hogy minőségi termék legyen, és ne víz ízű vacak.
- Húsos, kevésbé lédús, úgynevezett befőzőparadicsommal dolgozz. Ilyen például a szilvaparadicsom, az ökörszív, a Kecskeméti Jubileum, a Marmande, a San Marzano.
- Ez esetben is igaz: ha többféle paradicsomot használsz, izgalmasabb lehet a kapott ízvilág.
Felejtsd el a zöld műanyagdobozos, szúrós ízű háztartási ecetet. Tegyél bele finomabb zamatú fehérborecetet!
- Bár sokféle recept forog közkézen, ha tiszta szeretnénk, passzírozzuk át, mielőtt üvegbe töltenénk. Mentesítsük a héjdaraboktól.
- Egy kis balzsamecettel is csavarhatunk az ízeken. Csak egy-két löttyintésnyit adjunk hozzá!
- Sokan tesznek bele kaliforniai vagy kápia paprikát. Kísérletezhetünk vele mi is.
- Ha nem vagyunk elégedettek a ketchupunk sűrűségével, étkezési keményítővel állíthatunk rajta.
Házi ketchup alaprecept
Hozzávalók:
- 4 kg friss paradicsom
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl fehérborecet
- 1 jó nagy vagy 2 közepes fej vöröshagyma
- Angol zeller 2 szára
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 csapott teáskanál só
- 1 csapott teáskanál fekete bors
- Néhány löttyintésnyi olívaolaj
Csípős házi ketchup – plusz hozzávalók:
- Chilipor, chilipaszta és friss chilipaprika is kerülhet bele.
- Néhány csipet fahéj emelni fog az ízén!
- Nyugodtan kóstoljunk közben, érezni fogjuk a csípősségét!
Egzotikus házi ketchup – plusz hozzávalók
- 1 teáskanál őrölt szegfűbors
- 0,5 teáskanál cayenne bors
- 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
- 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 mokkáskanál koriandermag
- 1 evőkanál mustár
- 4 db babérlevél
- 2 evőkanál halszósz (ha van otthon)
Elkészítése:
- A paradicsomokat megmossuk, kicsumázzuk. A zellerszárakat szintén megmossuk, megtisztítjuk, a hagymákat meghámozzuk.
- 180 fokosra előmelegített sütőben sütőpapírra helyezzük a nagy darabokra vágott paradicsomot. Mellé tesszük az angol zellert és hagymákat. Sózzuk, borsozzuk, és mehet rá néhány löttyintésnyi olívaolaj.
- Elősütjük a zöldségeket fonnyadásig letakarás nélkül.
- Ezután tegyük lábasba az elősütött zöldségeket, és főzzük össze a cukorral, ecettel. Rottyantsunk egyet rajta, ha az alapreceptet készítjük.
- Ha a chilis vagy az egzotikus ketchupot készítjük, gondosan főzzük össze a fűszerekkel, 10 perc elég neki.
- Ezután turmixoljuk át a darabos, leves főzetet.
- Ha túlságosan levesnek érezzük a főzetet, főzzük tovább, hogy sűrűsödjön. Végső esetben adhatunk hozzá étkezési keményítőt.
- Legvégül szitán passzírozzuk át, és előre kifőzött, csírátlanított üvegebe töltsük a sűrű állagú ketchupot.
- Ha szeretnénk tartósan elrakni, dunsztoljuk! Ha frissen fogyasztjuk, mehet a hűtőbe.