nlc.hu
Gasztro
Készíts saját ketchupot napérlelte paradicsomból! 3 recept

Gyári adalékok nélkül: házi ketchup egyszerűen – 3 recept, 3 ízvilág

Kis türelmet igényel, de egyáltalán nem nehéz a házi ketchup befőzése. Egy igazi különlegesség születhet így, ugyanis más az íze, mint a bolti verzióknak. Így sokkal paradicsomosabb lesz!

A ketchup nem a legnépszerűbb választás befőzésre, hiszen a nagyobb élelmiszerboltokban jobbnál jobb ketchupokat vásárolhatunk. Össze sem hasonlítható a befektetett munka a befőzés és egy flakon kupakjának felpöccintése mellett, de higgyetek nekünk: a saját ketchup öröm és dicsőség. Ráadásul úgy fűszerezzük, ahogy csak szeretnénk!

Tudni érdemes azonban, hogy a házi ketchup íze más lesz, mint az ismert márkák termékeié. Igazi konyhai kaland tehát.

Házi ketchup

Fotó: Westend61, Getty Images

Miben más a paradicsomszósz és a ketchup?

A válasz egyszerű: míg a natúr vagy olaszos ízésítésű paradicsomszószban a paradicsom íze dominál, addig a ketchup karakterét az ecetes-cukros ízkombináció adja, amit további fűszerezéssel gazdagíthatunk.

Ha a mi receptünket követitek, elősütitek a paradicsomot, és nem csak főzitek. Így remekül koncentrálódnak az ízek a ketchuphoz, a paradicsomban és a hagymákban a cukor karamellizálódik, intenzívebb lesz az aromája.

Fő a paradicsom

Folyamatban / Fotó: Oksana Osypenko, Getty Images

Hogyan sikerülhet még jobban a saját ketchupod?

  • A napérlelte, jó ízű paradicsom a kulcsa. Ha nincs friss paradicsomod, nem ördögtől való a passzírozott paradicsom használata sem. Fontos azonban, hogy minőségi termék legyen, és ne víz ízű vacak.
  • Húsos, kevésbé lédús, úgynevezett befőzőparadicsommal dolgozz. Ilyen például a szilvaparadicsom, az ökörszív, a Kecskeméti Jubileum, a Marmande, a San Marzano.
  • Ez esetben is igaz: ha többféle paradicsomot használsz, izgalmasabb lehet a kapott ízvilág.

Felejtsd el a zöld műanyagdobozos, szúrós ízű háztartási ecetet. Tegyél bele finomabb zamatú fehérborecetet!

  • Bár sokféle recept forog közkézen, ha tiszta szeretnénk, passzírozzuk át, mielőtt üvegbe töltenénk. Mentesítsük a héjdaraboktól.
  • Egy kis balzsamecettel is csavarhatunk az ízeken. Csak egy-két löttyintésnyit adjunk hozzá!
  • Sokan tesznek bele kaliforniai vagy kápia paprikát. Kísérletezhetünk vele mi is.
  • Ha nem vagyunk elégedettek a ketchupunk sűrűségével, étkezési keményítővel állíthatunk rajta.
Többfajta paradicsom

Érett, zamatos paradicsomok / Fotó: Lawrence Glass, Getty Images

Házi ketchup alaprecept

Hozzávalók:

  • 4 kg friss paradicsom
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dl fehérborecet
  • 1 jó nagy vagy 2 közepes fej vöröshagyma
  • Angol zeller 2 szára
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál fekete bors
  • Néhány löttyintésnyi olívaolaj

Csípős házi ketchup – plusz hozzávalók:

  • Chilipor, chilipaszta és friss chilipaprika is kerülhet bele.
  • Néhány csipet fahéj emelni fog az ízén!
  • Nyugodtan kóstoljunk közben, érezni fogjuk a csípősségét!

Egzotikus házi ketchup – plusz hozzávalók

  • 1 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 0,5 teáskanál cayenne bors
  • 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál koriandermag
  • 1 evőkanál mustár
  • 4 db babérlevél
  • 2 evőkanál halszósz (ha van otthon)

Elkészítése:

  • A paradicsomokat megmossuk, kicsumázzuk. A zellerszárakat szintén megmossuk, megtisztítjuk, a hagymákat meghámozzuk.
  • 180 fokosra előmelegített sütőben sütőpapírra helyezzük a nagy darabokra vágott paradicsomot. Mellé tesszük az angol zellert és hagymákat. Sózzuk, borsozzuk, és mehet rá néhány löttyintésnyi olívaolaj.
  • Elősütjük a zöldségeket fonnyadásig letakarás nélkül.
  • Ezután tegyük lábasba az elősütött zöldségeket, és főzzük össze a cukorral, ecettel. Rottyantsunk egyet rajta, ha az alapreceptet készítjük.
  • Ha a chilis vagy az egzotikus ketchupot készítjük, gondosan főzzük össze a fűszerekkel, 10 perc elég neki.
  • Ezután turmixoljuk át a darabos, leves főzetet.
  • Ha túlságosan levesnek érezzük a főzetet, főzzük tovább, hogy sűrűsödjön. Végső esetben adhatunk hozzá étkezési keményítőt.
  • Legvégül szitán passzírozzuk át, és előre kifőzött, csírátlanított üvegebe töltsük a sűrű állagú ketchupot.
  • Ha szeretnénk tartósan elrakni, dunsztoljuk! Ha frissen fogyasztjuk, mehet a hűtőbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top