nlc.hu
Gasztro

A ketchup is hiánycikk lehet klímaváltozás miatt

A ketchup lehet a klímaváltozás új áldozata

Az ipari paradicsomok termesztésére is komoly hatással lehet a klímaváltozás egy új kutatás szerint.

A dániai Aarhus Egyetem által vezetett kutatócsoport nemrég egy matematikai modellt dolgozott ki annak megállapítására, hogy a klímaváltozás hogyan befolyásolja majd a ketchuphoz szükséges ipari paradicsomok termesztését az elkövetkező időszakban. A Nature Food szaklapban közzétett kutatás öt lehetséges forgatókönyvet vázolt fel, amelyek a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának és kibocsátásának különböző mértéke alapján valószínűsítik a következményeket, írja a 444.

Aranyos paradicsom sír a ketchupos flakon mellett.

Fotó: Pixabay

A kutatás szerint 2050-re a paradicsomtermelés körülbelül hat százalékkal csökken majd, 2050 és 2100 között pedig akár felére is visszaeshet. A legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermelő régiókban 2040 és 2069 között mintegy 2,6 Celsius-fokos, 2070–2099 között pedig 5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés következne be, az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest, a 11 legnagyobb termesztő globális feldolgozott paradicsomtermése pedig a jelenlegi évi 14 millió tonnáról kevesebb mint hétmillió tonnára csökkenne.

A globálisan termelt, mintegy 180 millió tonna paradicsom kétharmadát mindössze három ország, az Egyesült Államok, Kína és Olaszország állítja elő, és az előrejelzés szerint Kínának van a legjobb esélye arra, hogy hosszabban megőrizze képességét a feldolgozóipari paradicsomtermelés fenntartására, Kaliforniát és Olaszországot sokkal negatívabban érintik majd az előre jelzett környezeti változások.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top