nlc.hu
Aktuális
Ha a hiper-szuper tábor túl drága…

Ha a hiper-szuper tábor túl drága…

Varga Erika ötvösmûvészre, a Glinda Vándor Tanoda vezetõjére a Szüni-dö-dö rendezvénysorozat programfüzetében találtunk rá. Õ is azon kevesek közé tartozik, akik saját szabad, illetve munkaóráikat sem kímélik.







Varga Erika ötvösművész





Ha a szülőknek csak két hét szabadságuk van, ha a vidéki nagymama csupán a szomszédnak adatott meg, ha a hiper-szuper tábor túl drága, akkor hova fordulhatunk? Mit engedhetünk meg egy kamasznak a vakáció alatt? És ők mit szeretnének? Mennyiben vállal részt a nyárból az iskola? Összeállításunkban szülők, gyerekek és pedagógusok mondják el saját ,,receptjüket”. Jó hír a tiniknek, hogy pszichoanalitikus szakértőnktől azt is megtudtuk: a képernyő előtt töltött órák nem feltétlenül üldözendők…

A témához kapcsolódó további írások:
Ha a vidéki nagymama csak a szomszédnak adatott meg


Nyáron segít-e az iskola a szülőknek?


Ha a szülőknek csak két hét szabadsága van


Az összeállítást készítették: Szigeti Hajni, Dudics Emese, Fejős Éva és Hegedűs Vivien

Ingyenes nyári programlehetőséget biztosítanak a vakációzó gyerekeknek. Erika műhelyébe egy előre megbeszélt délelőttön bármelyik kiskorú bevetheti magát. Nézelődhet a misztikusnak tűnő, maximum a történelemkönyvekből ismert eszközök között, sőt, a nap végén egy saját maga által készített ékszerrel térhet haza!
– Először megismerkedünk az alapanyagokkal – meséli Erika –, az ezüsttel, eredeti ásványokkal. Megmutatom nekik a munkafolyamatokat – például, hogy miként készül egy gyűrű, fülbevaló, vagy nyaklánc. Közben meguzsonnázunk, teázgatunk, művészettörténeti képeskönyveket nézegetünk, vagy éppen eleresztjük a fantáziánkat, majd nekilátunk a munkának.
– A nyári foglalkozásokat most először próbálom ki, eddig a Vándor Tanodámmal jártam az országot, és szerveztem kézműves programokat. A gyerekek valóban élvezik az alkotást, a játékot és azt, hogy egy ritkán látott szakmába kóstolhatnak bele, amely egyébként ma is élő, választható mesterség számukra is. Én is szinte egyik napról a másikra döntöttem el, hogy ötvös leszek. Kíváncsi vagyok arra is, mi van a nálam tanulgatók fejében, munka közben mindig beszélgetünk. Elmesélik, mi érdekli őket, hol szeretnének továbbtanulni – ehhez tanácsokkal is szolgálhatok. A lényeg, hogy minél több dolgot kipróbálhassanak, hiszen sosem lehet tudni, mondjuk egy ötvösműhelyben töltött napból, mi marad meg bennük. És ha én egy kicsit is hozzájárultam az ő fejlődésükhöz, útkeresésükhöz, akkor ez az anyagi- és energia-befektetés már megérte.

A témáról bővebbet a Nők Lapja június 15-én megjelenő 24-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top