Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú a gyerekek megfelelő fejlődéséhez – persze könnyű ezt mondani, gondolhatják a szülők, amikor a gyerek csak bolognait, pizzát és palacsintát hajlandó enni, és már a zöldségek látványától is hisztirohamot kap.
Bár eddig nem igazán volt tudományos bizonyíték arra, hogy a válogatós gyerekeknek később, felnőttként más lenne az étrendjük, egy friss holland kutatás új tapasztalatokról számolt be. A hosszú távú vizsgálat megállapította, hogy azok a gyerekek, akik 4-5 éves korukban válogatósak voltak, fiatal felnőttként kevésbé étkeztek egészségesen.
14 éves vizsgálat
Az Appetite című szaklapban megjelent tanulmány szerzői, Josine Pereboom és kollégái azt vizsgálták, hogy a kisgyermekkori válogatós étkezés hogyan függ össze a felnőttkori táplálkozási szokásokkal, az egészséges és egészségtelen ételek választásával, valamint a testsúllyal – írja a PsyPost.
A kutatás során egy nagy, utánkövetéses adatbázist használtak, amelyben holland nők és 2000 és 2002 között született gyermekeik szerepeltek. Még 2007-ben, amikor a gyerekek 4-5 évesek voltak, megkérték az anyákat, hogy 1-től 5-ig értékeljék, mennyire igazak az alábbi állítások a gyerekük étkezésével kapcsolatban:
- A gyermekem étrendje csak néhány ételből áll.
- A gyermekem nem hajlandó sokat enni az általam adott ételekből.
- A gyermekem válogatós, ha ételről van szó.
A szakemberek ezután kiértékelték a válaszokat – több mint kétezer anya töltötte ki a kérdőívet –, majd minden gyerek kapott egy pontszámot, amely a válogatósságuk szintjét tükrözte.
Kevesebb zöldség és gyümölcs
Sok évvel később aztán megkeresték a résztvevő gyerekeket. 2021-ben 880 fiatal – akik akkor 17-20 év közöttiek voltak – arról töltöttek ki egy kérdőívet, hogy milyen gyakran esznek különböző ételeket, valamint beszámoltak a magasságukról és a súlyukról is.
Kiderült, hogy aki gyerekként hajlamosabb volt a válogatós étkezésre, felnőttként ritkábban fogyaszt gyümölcsöt, nyers és főtt zöldséget, halat és tejtermékeket, mint azok, akik gyerekkorukban nem voltak annyira finnyásak.
Nem találtak ugyanakkor összefüggést a gyerekkori válogatós étkezés és a hús, tojás, sült ételek, chipsek, magvak, édességek, gyümölcslevek és üdítők felnőttkori fogyasztása között.
Az eredmények szerint a normál testtömegindexű fiatal felnőttek voltak a legkevésbé válogatósak gyerekként, bár e téren nem igazán különböztek az eredmények, így arról nem lehet beszélni, hogy a válogatós gyerek felnőttként nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos vagy alultáplált.
„A gyermekkori válogatós evés azzal jár együtt, hogy a fiatal felnőttek bizonyos egészséges élelmiszereket ritkábban fogyasztanak – állapították meg a tanulmány szerzői. – Ezért ajánlott kellő figyelmet fordítani arra, ha válogatós egy kisgyerek.”
Büntetés helyett választási lehetőség
Oké, de mit lehet tenni, ha válogat a gyerek? Ilyenkor a legtöbb szülő tehetetlennek érzi magát, és kétségbeesésükben olyan ösztönösen alkalmazott módszerekkel próbálnak hatni a gyerekre, amelyek csak rontanak a helyzeten. Amennyiben a régi, berögzült stratégiák szerint a szülők büntetést vagy megvonást helyeznek kilátásba, ha a gyerek nem eszik eleget vagy elég változatosan, az még válogatósabbá teheti a kicsiket, és hosszú távon rossz irányba viheti a gyerek evéshez való viszonyát.
Felejtsük el azokat a mondatokat, hogy például csak a brokkoli elfogyasztása után jár desszert, vagy ennie kell még a gyereknek öt kanállal. A nyomásgyakorlás és a rábeszélés helyett sokkal hatékonyabbak azok a módszerek, amelyek nagyobb választási lehetőséget adnak a gyereknek az ételfogyasztás terén. Vonjuk be a kicsiket az élelmiszervásárlásba és az ételkészítésbe, beszéljünk velük az ételekről és az egészséges táplálkozásról, és hagyjuk, hogy visszautasítsák az ételt.