A mikrohullámú sütő a modern technológia csodája, ezt senki sem vitatja. Az ételek pillanatok alatt jéghidegből forróvá válnak, segítségével lecsökkenthető a főzési idő, felgyorsul az ételek elkészítési ideje, szóval minden tekintetben megkönnyíti a konyhai munkafolyamatokat. Ellenben nem kell és nem is szabad mindent mikrohullámú sütőbe tenni!
Csilipaprika
A csilipaprika kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, ami a mikrohullámú sütő zárt levegőjébe párolog. A mikrohullámú sütő ajtajának kinyitásakor olyan gőzök csaphatják meg az arcunk, amik irritálhatják a torkunk, szemünk, orrunk és a tüdőnk is.
Főtt tojás
Akár a héjában, akár hámozva tesszük a mikróba a tojást, a melegítésekor forró gőz halmozódhat fel a tojás belsejében, ami hirtelen nem tud távozni, mert a fehérje visszatartja, így amikor megpróbáljuk felvágni, a magas hőfokú levegő szabályosan kirobban.
Habdoboz ételhordók
A polisztirolból készült habdoboz melegítéskor káros vegyszereket bocsáthat ki az élelmiszerekbe és a levegőbe is. Nem hőstabil, így a mikróban eldeformálódhat, megéghet és ki is gyulladhat. Semmiképp se tegyük a mikróba!
Feldolgozott húsok
A szalonnát, a virslit, kolbászt a tűzhelyen vagy a sütőben kell elkészíteni, és nem a mikróban. Ezeknek a feldolgozott hústermékeknek a melegítése koleszterin-oxidációs termékek (COP) képződéséhez vezet. A COP-t pedig összefüggésbe hozták a szívkoszorúér-betegséggel, a plakk felhalmozódásával az artériákban és más egészségügyi problémákkal. Veszélyes, inkább ne kísérletezzünk vele.
Paradicsomszósz
A paradicsomszósz mikrohullámú sütőben való melegítése gyakran fröccsenéssel végződik. Ennek az az oka, hogy a melegítés során a szósz által termelt hő és gőz nehezen távozik a sűrű mártáson vagy az összetevőkön keresztül. A gőz felhalmozódik, és egy nagy fröccsenés kíséretében távozik, azaz szétrobban. Igen, ez az a pont, amikor az egész mikró belsejét lehet takarítani.
Semmi
A lista talán legérdekesebb pontja. A szakértők szerint nem szabad elindítani az üres mikrót. Élelmiszer vagy a mikrohullámokat elnyelő edény nélkül a sugarak visszaverődnek a magnetronhoz, ami a készülék lelke. Emiatt meghibásodhat, vagy akár ki is gyulladhat.