Aki szereti a kávét – és gyakran is fogyaszt –, az tudja, hogy ez rengeteg felesleges hulladékkal jár. De mégis mit kezdhetnénk a sok megmaradt kávézaccal? Egyesek testradírként hasznosítják újra, viszont sokan túl érdesnek találják ezt az alapanyagot a bőrükre tenni. Pánikra semmi ok, hoztunk egy remek megoldást!
Ha minőségi kávét fogyasztunk, az azt jelenti, hogy a kávézacc is nagyon értékes. Miután lefőtt a kávé, a zacc még a főzési folyamat után is tele van olajokkal és nedvességgel. Ezt kihasználva adhatunk neki egy ízletes második életet: kávélikőr formájában!
A kávélikőr kiváló saját fogyasztásra, mindemellett ajándékba is adhatjuk! Ha már megkaptuk a reggeli energialöketet kedvenc italunktól, akkor egy baráti összejövetel során biztosan meghozza a kávélikőr is a hangulatot! Cikkünkben bemutatunk egy egyszerű és gyors elkészítési módot.
Figyelem! Mindenki saját felelősségére fogyasszon alkoholt, és csak mértékkel! Kiskorúak számára nem ajánlott!
Hogyan is készülhet el a likőr?
Az egyszerű válasz: maceráció. Ezt egy olyan technika, amelyhez nem kell sok kéz, egyszerű és hatékony. Röviden és egyszerűen, a macerálás folyamata az ételek lebontása egy ízesítő folyadék segítségével. Annyit jelent, hogy egy összetevőt (általában egy gyümölcsöt) cukorba borítunk, és hagyjuk, hogy a cukor természetes módon kivonja a gyümölcsből az olajokat és a gyümölcsleveket, és szirupot hozzon létre.
Ez a folyamat általában csak kb. 24 órát vesz igénybe, és a leghamisítatlanabb és legízletesebb szirupokat eredményezi, mivel semmilyen ponton nem kerül sor hőbevitelre, ami néha ronthatja az ízeket. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a gyümölcsök cukorban való tartósítását (és erjesztését) az emberek már évezredek óta gyakorolják.
Lássunk hozzá a kávélikőr készítéséhez!
Hozzávalók:
- 100 g kávézacc (a legjobb eredmény érdekében használjunk kiváló minőségű kávét)
- 100 g cukor
- 100 ml víz
- 100 ml vodka vagy rum
Különlegesebb ízekért adhatunk a keverékhez narancshéjat, vaníliát vagy fahéjrudat.
Elkészítés
- Fogjuk a régi kávézaccot, és mérjük le konyhai mérleggel.
- Adjunk hozzá ugyanannyi súlyú kristálycukrot (100 gramm). Ez lehet sima fehér cukor, vagy a markánsabb íz érdekében kísérletezhetünk sötétebb cukrokkal is! Bármilyen cukor megfelel.
- Keverjük össze a kávézaccot és a cukrot, amíg egyenletesen el nem keveredik, majd fedjük le. Tegyük félre 24 órára. A folyamat során néhányszor keverjük meg, mert így elősegítjük a cukor gyorsabb olvadását.
- Nézzük meg a kávé-cukor keveréket. Ennek már elég nedvesnek kell tűnnie, mivel a cukor megolvadt és szirupot alkotott a kávéval. Adjunk hozzá 100 ml főzött kávét. Megjegyzés: használhatunk frissen főzött kávét, de ez egy remek lehetőség arra is, hogy felhasználjuk a régi kávét, ami már egy ideje a konyhapulton áll.
- Egy szűrő és egy kávéfilter segítségével szűrjük le a kávészirupot a felhasznált őrleményről. A kávézaccot most már eldobhatjuk, hiszen jó szolgálatot tett. A kávéizű szirupunk készen van, mehet süteményekbe vagy koktélokba. Azonban ez még nem lett likőr.
- Adjunk hozzá 100 ml 40%-os alkoholtartalmú szeszes italt. A vodka mindig jó kiindulási alap, de bátorítunk mindenkit a kísérletezésre! Próbáljunk ki különböző ízesítésű alkoholokat, mondjuk az érlelt rumot vagy a citrusos vodkát.
- Palackozzuk le az új „zero waste” likőrünk és élvezzük! Légmentesen záródó edényben a hűtőben egy hónapig vagy akár tovább is tárolható.
Ne felejtsük el használni az illat- és ízpróbát! Bízzunk érzékeinkben!
Hogyha kipróbálnánk egy másik receptet:
(Forrás: Very Good, Fotó: Getty Images)