nlc.hu
Gasztro

Nyári koktél mindössze 3 hozzávalóból – koktélshaker nélkül

A nyári kávékoktél, amit újra és újra el kell készíteni: Espresso Martini

Minél hidegebben, és stílusosan Y-alakú, martinis pohárból fogyasztva az igazi.

Egyes koktélok nevében annak ellenére szerepel a Martini szó, hogy Martinit nem tartalmaznak. Az Espresso Martini kétféle alkoholos italt tartalmaz: vodkát és kávélikőrt, és elképesztően jól esik egy fülledt nyári napon.

A kávés, kesernyés ízvilág kedvelői számára felesleges szirupot hozzáadni, hiszen a kávélikőr már tartalmaz cukrot. A leghíresebb kávélikőrmárka, a mexikói Veracruzban gyártott Kahlúa például egy 16 százalékos likőr, amely a kávébabon kívül vaníliát, kukoricaszirupot és cukrot is tartalmaz. Az édesszájúak persze tovább édesíthetik!

A receptünk nem a profi koktélbáros készítési módot mutatja be, így nem lesz szükség shakerre, viszont egy olyan turmixgépre (vagy smoothie blenderre) igen, amibe jégkockát is tehetünk.

Legyünk óvatosak vele, mert egyszerre hűsít és frissít, a kávénak köszönhetően élénkít, de az alkohol is dolgozik benne!

Ha szeretnénk egy kis extrát is vinni bele, szórjunk az elkészült hűs koktél tetejére tejkaramella-morzsát, az ínyencek pedig sópelyhet. Meglepő párosítás lehet, de a pikánsan sós Espresso Martini egy igazi nyári különlegesség.

Espresso Martini koktél

Espresso Martini koktél / CatLane, Getty Images

Elkészítési idő: 10 perc + 2 óra fagyasztási idő

Hozzávalók (2 főre):

  • 2 adag főzött eszpresszó
  • 8 cl kávélikőr (például Kahlúa)
  • 6 cl minőségi vodka
  • Opcionálisan: 1 cl nem ízesített szirup (egy kis löttyintésnyi)

Elkészítése:

  • Főzzünk le két adag kávét, ami miután szobahőmérsékletűre hűlt, öntsünk jégkockatartóba, és néhány óra alatt fagyasszuk le.
  • Vegyük ki a fagyos kávékockákat a mélyhűtőből, és öntsük fel a vodkával és a kávélikőrrel, ízlés szerint minimális további sziruppal.
  • A turmixban (vagy smoothie blenderben) elegyítsük ízlés szerint. Fogyasszuk hidegen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top