A bundázott sajt örök kedvenc. A rántott sajt totális retró, de ki ne szeretné? Sokan még akkor is kikérjük a kifőzdékben, ha jól tudjuk, hogy nem azon melegében kapjuk, hanem egy kis ideje már a tálalópultban áll, emiatt kissé már gumis állagú lett.
A frissen, forrón tálalt rántott sajt viszont verhetetlen, egyszerűen jólesik, ahogyan kívül ropogós, belül nyúlós-folyós. Különösen finom, ha nem a gyanús összetevőkből készülő, nagyipari „sajt” az alapja, ami köztudottan úgy olvad, mint a műanyag… Tény, hogy a jó sajtot nem mérik olcsón, de nyilván nem egy éveken át érlelt francia vagy svájci luxussajtot kell választanunk.
Milyen sajtból készítsük a bundás sajtgolyókat?
Félzsíros-félkemény sajtot válasszunk. Ha lehetséges, legyen jobb minőségű, mint a legolcsóbb trappista, és ha ránk hallgattok, többféle ízű és fajtájú sajtot reszeltek le hozzá. Szép lesz a színe egy élénk, szalmasárga színű cheddartól (bár ez hivatalosan kemény sajt), egy igazi ementáli pedig egy kis különleges aromát is ad neki.
Milyen sajtot ne használjunk? A lágy sajtok (brie, camembert), hosszan érlelt sajtok (pl. parmezán), friss sajtok és ömlesztett (p. Medve, Mackó, tömlős) sajtok nem erre vannak kitalálva. A rántott camembert persze nagy kedvenc, de azt nem reszelt sajtból csináljuk, hanem egyben sütjük ki.
A friss sajtokat nem kell elvetnünk teljesen. Bekeverhetjük őket félzsíros sajtokkal, tehát kisebb részben, 20-30 százalékos arányban tehetünk hozzá például fetát, mozzarellát, juhtúrót, ricottát vagy ordát.
Őrjítsd meg a sajtgolyókat!
Ha engedi a család, társaság ízlése, keverj a sajthoz egy jó ízes plusz hozzávalót! Vágj nagyon apróra kolbászt, füstölt sonkát, jalapeno paprikát vagy friss chilit, esetleg puha zöldborsot, és dobd fel velük a golyók ízét!
Rántott sajtgolyók „hamis panírral” – recept
A hagyományos rántott sajt igen bosszantó tulajdonsága, hogy könnyen kifolyik belőle az olvadó sajt. Fontos tehát, hogy gondosan panírozzuk, minden ponton érje a bunda, és csakis sercegően forró olajban süssük, de ez igaz más rántott ételek készítésére is.
A sajtgolyókat nem így panírozzuk. Úgy néznek ki a lépések, hogy összegyúrjuk a sajto(ka)t a liszttel és tojással, majd zsemlemorzsába folytatjuk. Tehát nem a liszt-tojás-zsemlemorzsa a menete.
Rántott sajtgolyók, sorakozzatok!
Hozzávalók:
- 40 dkg félzsíros-félkemény sajt, lehetőleg kétféle, pl. trappista, edámi, gouda, maasdam, ementáli, Pannónia, ízesebb lesz, ha az egyik füstölt sajt)
- 10 dkg búzaliszt
- 3 tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- bőséges étolaj a sütéshez
- só, frissen őrölt bors
Elkészítése:
- Reszeljük le a sajt(ok)at, használjuk hozzá a reszelő kis lyukú oldalát!
- Bekeverjük a liszttel, tojásokkal, sóval, borssal, és tegyük be őket a hűtőbe 15 percre.
- A pihentetés után diónyi golyókat formázunk a masszából. Kívánság szerint kisebbeket vagy nagyobbakat is gyúrhatunk.
- Végül zsemlemorzsába hempergetjük a golyókat, és forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük őket.
- Papírtörlőn itassuk le róluk az olajat, és forrón tálaljuk!