A gluténérzékenység ma már tömegeket érint, sokan pedig saját döntés alapján kerülik a gluténtartalmú ételek fogyasztását. E jelenségnek is köszönhető, hogy reflektorfénybe kerültek korábban elfeledett gabonák. Még a ’90-es években is leginkább csak az volt a kérdés, hogy fehér vagy barna kenyeret veszünk-e, ma már több tucatnyi pékáru közül választhatunk. A köreteket illetően is megjelentek (régi-) új alternatívák, egymást követik divathullámok.
Összességében elmondható, hogy mindegyik gabonafélének megvannak a maga beltartalmi értékei, de az éltető tápanyagokon túl érdemes tudni, hogy melyik tartalmaz glutént. De mi a probléma a gluténnel? A gabonákban megtalálható gliadinból alfa, béta, gamma és omega változatot különböztetnek meg. Az egészségre gyakorolt hatások terén leginkább az alfa-gliadin szerepel rosszul, ez váltja ki sokaknál az autoimmun folyamatokat és bélrendszeri tüneteket.
Aki tehát érdeklődik a gabonaalternatívák iránt, jól jegyezze meg az alábbi élelmiszereket, amelyeket egészségesként emlegetünk, de nem mindenkinek jelentenek valóban ideális alternatívát.
Közel-keleti étkezés – kuszkuszkörettel / Fotó: Michelle Garrett, Getty Images
Szándékosan kihagytuk a zabot, ami bár egy gluténmentes gabonaféle, de az aratás, tárolás és feldolgozás során rendre érintkezik a gluténtartalmú gabonákkal. Így a zab 100%-ban nem tisztán gluténmentes élelmiszer, csak abban az esetben, ha külön címke jelöli a gyártás és csomagolás folyamatai során bizonyított gluténmentességet. Azonban, ha nem vagyunk cöliákiás betegek, vagy nem küzdünk súlyos gluténérzékenységgel, nagy gondunk nem lehet a zabból készült termékekkel.
Kattintsd végig a galériánkat!
galéria
Megnézem
Összes kép (10)
Gabonamix: többféle rizs, árpagyöngy, bulgur, zab, hajdina és a többiek
Gabonamix: többféle rizs, árpagyöngy, bulgur, zab, hajdina és a többiek / Fotó: Westend61, Getty Images
Fotó megosztása:
Rozskenyér
A rozskenyér kiváló kálium, kálcium, magnézium, vas, mangán, cink és foszfor forrás, de glutén tartalmaz. / Fotó: Judith Haeusler, Getty Images
Fotó megosztása:
Tönkölybúza, tönkölykenyér
Gyógyító gabonának is nevezik az esszenciális aminosavakban gazdag tönkölybúzát, de glutént ugyanúgy tartalmaz, mint egy szimpla fehérkenyér. / Fotó: table aluxum, Getty Images
Fotó megosztása:
Durumtészta
Rengeteg olasz és magyar tészta alapanyaga a durumliszt. Minőségi élelmiszer, de glutént tartalmaz. / Fotó: lovelypeace, Getty Images
Fotó megosztása:
Pászka
Pászka, a kovásztalan és kelesztés nélküli kenyér, más néven mácá, macesz, laska. Sok fogyókúrázó eszi, de glutént tartalmaz. / Fotó: nobtis, Getty Images
Fotó megosztása:
Bulgur közel-keleti stílusban elkészítve
Bulgur, a tört búza vagy török rizs. Kiváló köret vagy salátahozzávaló, de glutént tartalmaz. / Fotó: Teo Musat/500px, Getty Images
Fotó megosztása:
Sólet árpagyönggyel
Az árpagyöngyöt, más néven gerslit sokan gluténmentesnek hiszik. Tévesen. / Fotó: Nemes Nóra - Dacota, Nosalty Ételfotó
Fotó megosztása:
Kuszkusz zöldségraguval
Hántolt őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készül a kuszkusz. Remek alapanyag, de glutént tartalmaz. / Fotó: Joff Lee, Getty Images
Fotó megosztása:
Bio alakorbúza kenyér
Az alakorbúzát ünneplik az egészségesen étkezők, de tévesen terjedt el róla, hogy gluténmentes volna. Valóban könnyebben emészthető a belőle készült kenyér. / Fotó: Pipacs Pékség
Fotó megosztása:
Sült szejtán
A búzasikérből készülő szejtán, más néven búzahús a reformétkezők és vegánok kedvence, de a búzasikér maga a glutén. / Fotó: Adela Srinivasan, Getty Images
Fotó megosztása: