Van, aki egész napra beéri pár kockával a tábla csokiból, mások viszont fél tábla alatt bele sem kezdenek a lakmározásba. Egy friss kutatás szerint a magasabb testtömeg-indexszel rendelkezők számára nagyobb mértékű agyi aktivitás váltás szükséges ahhoz, hogy édesség helyett az egészséges étel mellett döntsenek – írja a Daily Mail.
Testtömeg indexét tekintve a magyar lakosság több, mint fele számít elhízottnak, ami számos betegség kiváltó oka lehet.
Magas vérnyomás, kettes típusú diabétesz, sztrók vagy daganatos betegség egyaránt kialakulhat az elhízás következtében. Az ontariói Queen’s University kutatói 123 embert vizsgáltak MRI-vel, akik
különféle menüsorok közül választhattak kedvükre valót.
Az elemzés szerint, akik jobban tudták szabályozni az étrendjüket, viszonylag kismértékű agyi állapotváltozással is elérték céljukat. Az összefüggés főképp alacsony BMI-vel rendelkező embereknél mutatkozott meg. A magasabb testtömeg indexű résztvevők egészséges táplálkozási döntéseinek meghozatalához viszont
az agyi aktivitás nagyobb változására volt szükségük.
A kutatók szerint az eredményeik segíthetnek megmagyarázni, hogy egyes emberek számára miért nehezebb egészséges étrendet tartani, másokkal szemben. Az még nem tiszta, hogy az egészséges ételválasztás nehézsége vezet-e az elhízáshoz, vagy a hízás vált ki olyan változásokat az agyban, ami megnehezíti az egészséges lehetőségek kiválasztását.