nlc.hu
Egészség

Agyi aktivitás a halál pillanatában

Tényleg lepereg előttünk az életünk? Először vizsgálták az agyi aktivitást a halál pillanataiban

Most először vizsgálták egy ember agyi aktivitását azokban a pillanatokban, amikor meghal. A páciens agya a szív leállása után 30 másodperccel még működött.

Sokan beszámoltak már arról, mi játszódott le bennük, amikor visszatértek a klinikai halál állapotából, ám tudományosan továbbra is nehezen megválaszolható kérdés, hogy mi történik a halálunk pillanatában. Most talán egy kicsit közelebb kerülhetünk a válaszhoz.

Az új felfedezést a Frontiers In Aging Neuroscience nevű szaklapban közölték. Az orvosok rákötöttek egy 87 éves epilepsziával kezelt férfit az agyi aktivitást rögzítő EEG-készülékre, és a berendezés akkor is működött, amikor a beteg szívrohamban meghalt. Az EEG még a férfi halála után is agyi aktivitást mutatott.

A tudósok azt látták, hogy a férfi utolsó szívdobbanását követő 30 másodpercben megnövekedett a gamma típusú agyhullámok szintje. Ezek akkor különösen aktívak, amikor koncentrálunk, álmodunk és meditálunk, valamint ha emlékeket hívunk elő és információkat dolgozunk fel. A rögzített agyhullámok arra utalnak, hogy halálunkkor ugyanaz az idegi aktivitás jellemző, mint álmodás, emlékek felidézése vagy meditáció közben.

Az emberi agy

Először vizsgálták az agyi aktivitást a halál pillanataiban (Fotó: Unsplash/Hal Gatewood)

Mindezek alapján felmerül a kérdés, hogy életünk utolsó pillanataiban valóban lepereg-e a szemünk előtt az életünk. Ajmal Zemmar, a Louisville-i Egyetem idegsebésze, a tanulmány vezetője azt mondta:

lehetséges, hogy mikor a szeretteink lecsukják a szemüket, és készen állnak arra, hogy itt hagyjanak bennünket, az agyuk talán újra lejátssza a legszebb pillanatokat, amelyeket életükben átéltek.

A kutató hozzátette, hogy a vizsgálati eredmények megkérdőjelezik, hogy pontosan mikor ér véget az életünk, valamint fontos kérdéseket vetnek fel például a szervadományozással kapcsolatban.

A szakember ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a tanulmány az első a maga nemében, és az epilepszia miatt egy sérült agyat vizsgáltak.

(Sky News)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top