nlc.hu
Trend
Áll a bál: román mintát koppintott a Louis Vuitton

Román népviseletet koppintott a Louis Vuitton, felháborodott a kulturális miniszter

A képeken jól látható, hogy valóban meglehetősen kísérteties a hasonlóság...

A román kulturális miniszter felszólította a Louis Vuittont, hogy ismerje el hibáját egy, a 2024-es kollekciójában szereplő blúz kapcsán, mivel annak piacra dobásával „kulturális eltulajdonítást” követtek el. A kérdéses ruhadarab egy speciálisan hímzett blúz, mely azért speciális, mert kísértetiesen hasonlít a román népművészet szimbólumaira, mely nem mellesleg az UNESCO kulturális örökségének listájára is felkerült.

A miniszter szerint a divatház ezzel a lépésével megtámadta több közösség kulturális jogait is, hiszen nem jelezték és nem is ismerték el, hogy olyan motívumok díszítik, melyek a román történelem részét képezik. Míg a tervezői darabok elképesztő árakon kelnek el, azalatt a mostani vád szerint valójában nem tesznek mást, mint semmibe veszik a hímzés kulturális jelentőségét, eredetiségét és történetét.

Fotó: Facebook

Fotó: Facebook

„Kérni fogjuk, hogy a Louis Vuitton ismerje el ennek a tradicionális modellnek a kulturális örökségét és értékét” – írta ki Raluca Turcan Facebook-oldalára hangsúlyozva, hogy követelése szerint ennek minden egyes darabon látszódnia kell majd.

Románia már nem először él meg hasonló helyzetet. 2017-ben az amerikai tervező, Tory Burch kezdett árulni egy olyan kabátot, mely megfeleltethető volt egy jellegzetes, hagyományos román ruhadarabnak. Rengeteg embert felháborított, hogy ezt akkor úgy hirdették, mintha Afrikából merítették volna az ötletet. Burch később megváltoztatta a termék leírását, mondván, hogy a kollekció tervezése során „nem vettünk figyelembe egy gyönyörű román kabátot, amely egyik darabunkat inspirálta”.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top