nlc.hu
Életmód
Egy magyar lett a világ legjobb fagylaltkészítője

Egy magyar lett a világ legjobb fagylaltkészítője

Micsoda elismerés!

Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett 2024 legjobbja a Gelato Festival World Ranking világranglistáján – jelentették be a verseny szervezői. A magyar  fagylaltkészítő mester 227 ponttal és 3 koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára. Mint az MTI írja, a magyar fagylaltkészítő mester 2021-ben megnyerte a Gelato Festival World Masters versenyét, 2022-ben pedig második lett a Gelato Festival World Ranking ranglistáján, amelyen most az élre került.

Az idei 2. helyezett Giovanni Bonazzi lett az olaszországi Paronából, a 3. helyen a San Franciscó-i Savannah G. Lee végzett.

A kézműves fagylaltkészítők nemzetközi versenyét 2011 óta rendezik meg: az utóbbi 13 évben több mint 8 ezer fagylaltkészítő mester kreációit vizsgáztatta, kóstolta és pontozta a több száz szakértőből álló zsűri. Az idén több mint 1200-an indultak a megmérettetésen a világ minden részéből, nemcsak Európából és Észak-Amerikából, hanem Afrikából és Ázsiából is. Ahhoz, hogy felkerülhessenek a nemzetközi ranglistára, a cukrászoknak legalább 2 éven át különböző eseményeken, bemutatókon, fagylaltfesztiválokon kell részt venniük termékeikkel, amelyekért koronában mért pontokat kapnak.

A Gelato Festival nevű kezdeményezés 2010-ben debütált Firenzében, mivel a világ első gelato-receptje a toszkán városban született a sokoldalú Bernardo Buontalentinek köszönhetően, ugyanis ő “találta fel” a fagylaltot 1559-ben.

Fazekas Ádám amúgy a 2021-es világbajnokságon a “Pisztáciagyümölcs” nevű alkotásával nyűgözte le a zsűrit. 2019-ben egy ugyancsak különleges pisztáciafagylaltjával hozta el az első díjat az új generációs fagylaltok kategóriájában.

Idén egyébként a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja. Ezüstérmet kapott a Meggyes pekuccino, Vadócz Jenő fagylaltja (Promenád Kávéház, Balatongyörök), a bronzérmet pedig a Szerenád nevű fagylalt kapta, Damniczki Balázs alkotása (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár). A mentes kategória aranyérmét a Sárgabarack lime maracuja, Marsa Éva Heléna fagylaltja kapta (Vanília & Gelarto, Nagykőrös). A – házigazda Kecskemét tiszteletére meghirdetett – sárgabarack kategória győztese a Mámoros marillen lett, Márton Sándor alkotása (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred). A közönségdíjat a Kecskeméti sárgabarackos gombóc dióbundában, Szabados Norbert fagylaltja kapta (König-Units Kft., Üllő), Kecskemét Megyei Jogú Város különdíját pedig a Kecskeméti mosolygós barack, Pokoraczki Ágnes alkotása (Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó).

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top