nlc.hu
Életmód
107 éves melegrekord dőlhet meg pénteken

Tetőzik a hőhullám: 107 éves melegrekord dőlhet meg pénteken

Már tudni, mikor ér véget a tikkasztó hőség.
hőség

Az év eddigi legmelegebb napja volt a szerdai: a maximum-hőmérséklet szinte országszerte meghaladta a 30, a délkeleti országrészben pedig a 34-35 fokot. A HungaroMet Zrt. mérései alapján Tiszaalpáron volt a legmelegebb: ott 37 fokot mértek, ám ezzel nem dőlt meg az országos napi melegrekord, ami 37,3 fok.

Pénteken azonban olyan meleg lehet, hogy veszélybe kerülhet a 107 éves napi melegrekord. Az Időkép előrejelzése szerint aznap elérjük a hőhullám csúcspontját: 38-39 fok is lehet.

A prognózisok szerint forró, szubtrópusi eredetű levegő érkezik fölénk pénteken, és ismét többfelé lépi át a hőmérséklet a 35 fokot. Az ország legmelegebb része a Dél-Alföld mellett a Dél-Dunántúl lesz, ahol a csúcsértékek néhol a 38-39 fokot is elérhetik. Ez azt jelenti, hogy megdőlhet az 1917-ben mért, 38,2 fokos napi melegrekord.

Szombat éjfélig tart az országos tisztifőorvos által szerda nulla órától elrendelt harmadfokú hőségriasztás.

Szombaton azonban már fellélegezhetünk, mert érkezik az enyhülés: egy hidegfront vet véget a forróságnak záporokkal, zivatarokkal.

Mára amúgy Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye területére van kiadva másodfokú figyelmeztetés, péntekre pedig Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére.

Kiemelt fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top