nlc.hu
Életmód
Így lesz elviselhetőbb az alvás a kánikulában

Így lesz elviselhetőbb az alvás a kánikulában!

Neked is komoly gondot jelent, hogy nem tudsz igazán mélyen elaludni az átmelegedett lakásban? Akkor a következő tippek neked szólnak!

Nincs mit szépíteni: meleg van. Persze nyár van, és örülünk, hogy végre nem kell túlbonyolítani az öltözködést különböző rétegekkel, ugyanakkor az éjszakák gyilkosak tudnak lenni, ugyanis nehéz a hőségben elaludni. (Vagy egyáltalán létezni.) Azt mindannyian tudjuk, hogy a minőségi alvás mennyit tesz hozzá a közérzethez és összességében az egészséghez, ahogyan azt is, hogy akár egy-két rosszabb éjszaka a teljesítményünkre mennyire kihat. Épp ezért fontos, hogy kipihenjük magunkat. Ehhez hoztunk most olyan tippeket, amiket érdemes kánikula idején megfogadni. Csodákra ezek sem képesek, de valamelyest elviselhetőbbé teszik a helyzetet.

Nem mindegy, miben alszol

Az éjszakai izzadás elkerülése érdekében a szakértők azt javasolják, hogy természetes anyagokból – például pamutból vagy lenből – készült hálóruhát viseljünk. Ezek elnyelik az izzadtságot, nem úgy, mint a mesterséges szálból készült darabok, ezáltal segítenek a testet hűteni. Ilyenkor egyébként érdemes napi szinten cserélni a pizsamát vagy hálóinget, mert a veríték és az elhalt hámsejtek beleeszik magukat a textíliába.

Ágyazz okosan!

Természetesen alhatsz egy lepedő alatt is, ha úgy tetszik, de ha nem szeretsz megfelelő ágynemű nélkül pihenni, akkor válassz olyan takarót, ami kifejezetten nyárra készült. A poliészter töltetű paplanok hűvösnek érződnek a testen, így javítva az alvásminőséget. Ha pedig még tovább akarod az érzetet fokozni, akkor érdemes szatén, perkál, netán vászon ágyneműhuzatot használni a nyáron. Előbbiek szintén hőérzet javítását szolgálják, utóbbi pedig remekül felszívja az izzadtságot és természetes szálainak köszönhetően légáteresztő képességgel bír.

Engedj az elektromosságnak

Az ablaknyitás nem mindig megoldás – főleg, ha valaki földszinten lakik – és a klímát sem célszerű éjszakára bekapcsolva hagyni. Szerencsére vannak már olyan ventilátorok, amiket kifejezetten hálószobába terveztek, alváshoz. Ezek csendesek, egyáltalán nem zavarják a pihenést, cserébe viszont keringetik a levegőt, ami szintén hasznos lehet, mikor szinte harapni lehet a meleget.

Hűtőelemes ágynemű

Ha a fentieket már mind próbáltad, és még így sem bírsz aludni, akkor érdemes hűtőelemes ágyneműt nézni. Ez nem olcsó mulatság, de igazából egyszer kell rá beruházni, és aztán egész nyáron számíthatsz a segítségére. De miről is van szó? Ezek a hűsítő zseléréteggel ellátott párnák és matracok megakadályozzák a hő felhalmozódását, ezzel segítenek a testet, ha nem is hidegen, de pár fokkal hűvösebben tartani. Állatok számára is készítenek ilyet, mert tényleg jó befektetés, pláne, ha valaki amúgy nem nagy rajongója a légkondinak.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top