nlc.hu
Életmód
Hatásos trükk: így irtsd a gazt a terasz réseiből

Egyszerű és olcsó trükk: így irtsd a gazt a terasz repedéseiből

Segítenek a gyomok elleni, végeláthatatlannak tűnő küzdelemben ezek a praktikák, melyek ráadásul még csak nem is költségesek.

Akármennyire is szeretjük a növényeket, egyvalaminek szinte biztos, hogy nem örülünk: az erkélyen, teraszon és kertben a járólapok repedései és illeszkedései közt növekedni kezdő gyomnak. Egyszerűnek tűnő, de cseppet sem kényelmes módszer, ha nekiállunk ezeket kitépkedni. Amellett viszont, hogy fárasztó, még azért sem a legszerencsésebb, mert könnyen előfordulhat, hogy a gaz szára csak elszakad, gyökere viszont megmarad, így nőhet hamarosan újra az egész. Összegyűjtöttünk néhány módszert, mely hatásos, költségkímélő és egyszerű, érdemes ezek közül akár többet is kipróbálni, hogy felfedezd, melyik válik be neked leginkább.

Forró víz

A forró víz azonnal elpusztítja a gyomokat teljes hosszában és terjedelmében, megakadályozva a további növekedést, teendőd csak annyi, hogy önts forró vizet közvetlenül a növényre. Sokan sót is szórnak bele, ezt azonban nem javasoljuk, ugyanis a földbe szivárogva káros az környezetre és az élővilágra, nem véletlen, hogy a fás szárú növények védelmében hozott kormányrendelet már évek óta tiltja a só alkalmazását a jeges utak csúszásmentesítésére is.

Ecet

Az ecetben lévő ecetsav kiszárítja és megöli a gyomokat. Permetezz ecetet (5-20% ecetsav tartalmú) közvetlenül a gyomokra, a tartós eredmény érdekében ismételd is meg néhány alkalommal, közben pedig ügyelj arra, hogy más növényekre ne jusson a permetből.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna megváltoztatja a talaj pH-értékét, ami gátolja a gyomok növekedését. Egyszerűen csak szórd a gyomok közé. Az sem baj, ha például a paradicsom tövébe is jut belőle: állítólag a termés íze jóval édesebb lesz a hatására.

Kukoricaliszt

A kukoricaliszt gátolja a gyommagok kicsírázását. A kifejlett gyomokat sajnos nem pusztítja el, azonban segít megakadályozni újabb példányok kifejlődését. Szórd a gyomok közé és locsold meg vízzel.

Alkoholos oldat

Az alkohol kiszárítja a gyomokat, megakadályozva a további növekedést. Keverj össze egy rész alkoholt (70% vagy magasabb erősségűt) két rész vízzel, majd permetezd a gyomokra. Akárcsak az ecet alkalmazása során, itt figyelj rá, hogy más növényt ne érjen a permet, ne tegyen kárt azokban is. A módszer különösen a fiatal gyomok ellen hatékony.

Újságpapír

Az újságpapír megakadályozza, hogy a növény fényhez jusson, ez pedig a gyomok elhalását eredményezi. Tegyél 5-10 réteg nedves újságpapírt a gyomok fölé, majd takard be mulccsal. Tartós hatást érhetsz el vele, de persze véglegesnek ez sem tekinthető, idővel újra szükséged lesz majd néhány napilapra, magazinra vagy szórólapra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top