nlc.hu
Aktuális
Már 6 hét után örökbe lehet fogadni a kórházban hagyott csecsemőket

Már 6 hét után örökbe lehet fogadni a kórházban hagyott csecsemőket

Törvénymódosítás lépett hatályba, felgyorsult az örökbefogadási eljárás.

Jelenleg is 200 olyan csecsemő van a kórházakban, akiket otthagytak a szüleik – csak Miskolcon 30 ilyen babát gondoznak. Egy törvénymódosítás értelmében júliustól már 6 hét után örökbe lehet fogadni ezeket a csecsemőket, akkor is, ha a szülők hivatalosan nem mondtak le róluk – számolt be az RTL Híradó.

Immár a kórházban hagyott gyerekekre is azok a szabályok érvényesek, mint az inkubátorba helyezett babákra. Azaz ha 6 héten belül sem a szülők, sem más hozzátartozó nem jelentkezik, akkor elindulhat az örökbefogadás. 

Az elmúlt hónapokban havi átlagban mintegy 200 érintett gyermek volt a kórházakban, miközben több mint ezer, alkalmassági határozattal rendelkező, örökbefogadásra váró szülő van. Ficzere Andrea, a budapesti Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója szerint a törvénymódosítás komoly előrelépés és óriási lehetőség a kórházban hagyott gyermekeknek.

A változásnak az RTL Híradónak nyilatkozó civil szervezetek is örülnek, de szerintük a szoros határidő extra terheket is ró az érintett kórházakra. Azt prognosztizálták, hogy mostantól gyorsabb lehet az örökbefogadás, de az új szabályokkal kapcsolatban sok mindent kell még pontosítani.

“A kórházak nem nagyon fognak ettől tehermentesítve lenni, de nevelőszülői hálózat, az állami rendszer az egy kicsit biztos, hogy fellélegzik majd ezektől az intézkedésektől” – vélekedett Mocsa Nikoletta, a Gólyahír Alapítvány elnökségi tagja.

“A kórházak – akik nem gyermekmegőrzők – tudják-e vállalni ezt a 6 hetet? Mert ez nem kis teher! Ki tájékoztatja az anyát arról, hogy ha otthagyja a gyermekét, akkor még van 6 hete, hogy lépéseket tegyen” – mutat rá Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top