nlc.hu
Aktuális
Az FBI azonosította Donald Trump merénylőjét

Az FBI azonosította: egy 20 éves férfi volt Donald Trump merénylője

A merénylet helyszínéhez közel élt a 20 éves elkövető, aki republikánus választóként volt regisztrálva.

Az FBI biometrikus adatok alapján azonosította Donald Trump merénylőjét, aki szombaton rálőtt és megsebesítette a volt amerikai elnököt egy politikai nagygyűlésen Pennsylvania államban – írja a CNN.

Az elkövető a 20 éves Thomas Matthew Crooks volt, aki Pittsburgh külvárosában, Bethel Parkban élt, mintegy 56 kilométerre délre a kampányesemény helyszínétől. 2020-ban érettségizett a Bethel Park Középiskolában.

Republikánus választóként volt regisztrálva a pennsylvaniai választói adatbázisban, de 2021 januárjában 15 dollárt adott egy demokratákhoz közeli kezdeményezésre. Az idei elnökválasztás lett volna az első, amelyen már elég idős lett volna a szavazáshoz. A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat.

Mint arról beszámoltunk, Trump jobb fülét találta el az egyik lövés, ami után korábbi amerikai elnököt védőgyűrőben, de a saját lábán vitték le a színpadról. Később közölték, hogy jól van, majd a kórházból is kiengedték.  

Donald Trump republikánus elnökjelölt miután rálőttek egy kampányrendezvényén a pennsylvaniai Butlerben 2024. július 13-án

Donald Trump republikánus elnökjelölt miután rálőttek egy kampányrendezvényén a pennsylvaniai Butlerben 2024. július 13-án (Fotó: Rebecca DROKE / AFP)

A merénylő egy közeli épület tetejéről, nagyjából 130 méterről lőtt rá Trumpra. A gyűlés biztonsági kordonján kívül tartózkodott, így nem esett át a kötelező átvizsgáláson. Az viszont egyelőre nagy kérdés, hogy miért nem vették észre korábban a férfit a tetőn. 

Miután tüzet nyitott, a titkosszolgálat mesterlövészei lelőtték a férfit. Az alábbi képeken látszik a merénylő és a titkosszolgálat embereinek pozíciója:

A lövések a gyűlés egyik résztvevőjét halálosan, két másikat pedig súlyosan megsebesítettek.

Az NBC News hírtelevízió által megkérdezett szemtanú azt állította, hogy az elhunyt néző azonnal meghalt, miután fejbe lőtték.

„Több lövést hallottunk, a mellettem lévő férfit fejbe lőtték, azonnal meghalt, és az emelvény aljához esett – mondta Joseph, akinek csupán a keresztnevét adták meg. – Egy nőt az alkarján és a kezén találtak el. Onnantól kezdve elég kaotikussá vált a helyzet” – tette hozzá a nyilatkozó.

A lövések először a nézőtéren ülőket találták el, mielőtt a volt amerikai elnököt megsebezték – fűzte hozzá. Szerinte az elhunyt áldozat a lövések útjában volt, a fegyveres és a volt elnök között.

(nlc/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top