nlc.hu
Életmód
Hullanak a madarak a hőségtől Kuvaitban

Kuvaitban olyan hőség van, hogy hullanak a madarak az égből

A csapon a hideg vizet indítják el, de meleg jön belőle. A szél pedig olyan forró, mintha folyamatosan hajszárítóval fújnának közelről az arcodba.

Az utóbbi hetekben mi is kipróbálhattuk, milyen folyamatos, majdnem 40 fokos, vagy egyszer-egyszer azt is meghaladó kánikulában élni. A Kuvaitban élők számára a nálunk tapasztalt hőmérséklet egy laza tavaszi/őszi napnak felel meg, nyáron a hőmérséklet sokszor az 50 fokot is eléri a több mint hárommillió lakosú városban. De milyen az élet ilyen lehetetlen körülmények között? A brit Metro járt utána.

Az eddigi legnagyobb nyári hőséget a Kuvaittól másfél órányira található Mitribah mérőállomáson mérték, és az 54 fok volt. De az 50+-os hőmérséklet egyáltalán nem mondható ritkának a nyári hónapokban errefelé. Mivel a forróság esőzések híján száraz, egyre gyakoribbak a homokviharok, amik még elviselhetetlenebbé teszik az ottani életet.

Kuvait

Süt a nap Kuvaitban (fotó: Getty Images)

Napközben csak minimális időre hagyják ott az emberek a légkondicionálót, a napot a lehűtött otthonaikban, irodáikban és autóikban töltik, bevásárolni pedig légkondicionált bevásárlóközpontokba járnak. Ha valaki kilép, a naptej használata kötelező, a napot pedig hideg zuhanyok sorozatával lehet átvészelni, már ha egyáltalán jön hideg víz a csapból, ugyanis sokszor az is felmelegszik. A kuvaiti kormány engedélyezte, hogy a temetéseket este/éjszaka tartsák.

A hőséget az állatok is nehezen viselik.

A madarak sokszor hőgutát kapva hullanak le az égből, a csikóhalak megsülnek a vízben, a kóbor macskák és kutyák pedig a parkoló autók alatti árnyékban próbálják átvészelni a napot, ezért ha egy turista autót bérel, jobb, ha indulás előtt benéz a kocsija alá.

Az egyetlen pozitívuma a kuvaiti nyárnak, hogy ezekben a hónapokban szinte kiürül a város, aki csak teheti, máshol vészeli át a leghúzósabb időszakot.

A lapnak beszámoló, Kuvaitban élő emberek szerint a körülmények nehezen viselhetők el, az ember már reggel 7-8 körül úgy ébred, hogy tocsog az izzadtságtól. Napszemüveg hordása a por ellen kötelező, és a forró széllel érkező homokvihar olyan, mintha hajszárítóval fújnak az embert közelről, és közben még apró szúrásokat is érez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top