nlc.hu
Család
Amit tudni kell a Ballerina Farmról

Így vernek át a momfluenszerek: Ballerina Farm

A TikTokot és az Instagramot elárasztják már a momfluenszerek és tradwife-ok, akik az áloméletet mutatják az anyukáknak, miközben a bemutatott tartalomnak a fele sem igaz.

Sorozatot indítunk Így vernek át a momfluenszerek címmel, amelyben a legnépszerűbb tradwife és anyuka influenszereket fogjuk bemutatni, hogy miért nem szabad példaként tekinteni rájuk. Ugyanis a legtöbb ilyen momfluenszer tartalma nem a valóságot tükrözi, ezért jobb, ha nem is hasonlítjuk magunkat anyaként (sem) hozzájuk a posztjaik alapján.

A sorozat első részében a TikTok tradwife trendjének – amely a hagyományos anyai, háziasszonyi és háziasszonyi szerepekhez való visszatérést dicsőíti – egyik nem hivatalos vezetőjét vesszük górcső alá, azt a Hannah Neelemant, akit a 9 millió követője Ballerina Farm néven ismer. Nemrég a Times magazin leleplező cikkében írtak róla olyan portrét, amelyek alapján áldozatként is tekinthetnénk Neelemanre, miközben valójában egy üzleti életben jártas tartalomkészítő, aki pénzszerzés céljából felült a tradwife-trendre.

„Hannah Neeleman teheneket fej, fájdalomcsillapítás nélkül szül, és szépségversenyeken szoptat – írta Megan Agnew, a Times riportere. – Vajon ez a nőiesség erőt adó új modellje – vagy hatalmas pofon a feminizmusnak?”

A hátteret is látni kell

A Ballerina Farm egy népszerű TikTok-csatorna, amelyen keresztül a nyolcgyermekes anyuka, Hannah Neeleman farmfluenszer tippeket és trükköket ad arról, hogyan kezeli nagy családja rusztikus életmódját. Az egyszerű háziasszony és nagycsaládos anya képét közvetíti, aki a hagyományos feleség szerepében kiteljesedik, tehenet fej, kenyeret dagaszt, vajat köpül, és közben még a nyolc gyerekét is neveli angyali mosollyal az arcán. És persze nem mellesleg igazi balerina, aki otthagyta a táncos karriert ezért az életért, és ha még ez nem lenne elég, szépségversenyek résztvevője is – a legutóbbin a legfrissebb baba születése után alig nyolc héttel vett részt. Hannah az, akinek minden sikerült, amire nő csak vágyhat – de azért ne dőljünk be neki maradéktalanul.

Az egyszerű élet, amiről szólnak a videók, egyáltalán nem olyan szerény, mint ahogy az kinéz. A saját sztorijuk szerint Hannah és a férje a semmiből hozták létre a farmot, csak épp előtte volt arra 2,75 millió dollárjuk (majdnem 1 milliárd forint), hogy megvegyék a földet, és csak az öntöttvas kályhájuk, amely gyakran szerepel a TikTok-posztjaikban, körülbelül 20 ezer dollárba (7 millió forint) kerül. A híres tűzhely pedig, ami a Ballerina Farm videóiban főszerepet kap sokszor, csupán 30 ezer dollárért (11 millió forint) máris a miénk lehet. Bár a Juilliard-oktatás költséges, lehetséges, hogy Hannah valóban szerény körülmények között járt a rangos iskolába, ám a férj, Daniel Neeleman családja mindennek mondható, csak szerénynek nem.

A férj apja ugyanis az a David Neeleman, aki a JetBlue és más légitársaságok alapítója és milliárdos. Az idilli életmód, amelyet Neelemanék a közösségi médiában bemutatnak, nem érhető el az egyszeri anya számára, mégis úgy adja elő a család, mintha ez valamiféle követendő példa lenne. Neelemanék a weboldalukon húst és más rusztikus életmóddal kapcsolatos termékeket is árulnak, és a közösségi médiában gyakran úgy emlegetik magukat, mint akik a keresztény hithez kötődő tradwife-mozgalomhoz tartoznak, és nyíltan beszélnek arról is, hogy az LDS egyház (Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza) tagjai. A rusztikus, szerénynek tűnő életmód biznisz számukra, amit jól tudnak értékesíteni a követők számára.

Hannah Neeleman, a Ballerina Farm tartalomkészítője (Forrás: YouTube)

Hannah Neeleman, a Ballerina Farm tartalomkészítője (Forrás: YouTube)

Ez csak fikció

A TikTok-on közel 100 millió poszt található a tradwife hashtag alatt, és a trend a hagyományos nemi szerepekkel rendelkező nukleáris család eszméjét hirdeti, gyakran keresztény, pontosabban mormon alkotókhoz kötve. A legnagyobb tradwife-fiókok közé tartozik a Ballerina Farm, Nara Smith (aki arról híres, hogy a naptejtől a rágógumiig mindent a semmiből készít) és Estee Williams, aki a nők férfiaknak való „bibliai alárendeltségéről” posztol videókat – a sorozatunk későbbi cikkeiben őket is részletesebben kitárgyaljuk.

A trend támogatói szerint a nőknek joguk van megválasztani az otthonban és a családi egységben betöltött szerepüket, még akkor is, ha ez a hagyományos (és alárendelt) szerepek dicsőítését jelenti. Bár az eszme szerint a nők ne dolgozzanak, hanem csak vezessék a háztartást, a tradwife képviselői tulajdonképpen dolgoznak azzal, hogy ezeket a tartalmakat gyártják és virágzó üzletet építenek belőle, amiben nem kis ellentmondást lehet felfedezni. Kemény pénzkereső életmód az övék, egy-egy ilyen videó megkomponálása komoly munka – tehát tulajdonképpen az a munkájuk, hogy elszínészkedik nekünk, hogy nincs szükségük munkára, elég nekik a család.

A Ballerina Farm esetében az egyszerű, kapitalista világtól távoli, az otthon melegét megteremtő, és a férjéért, gyerekeiért élő nő ideális képét vetíti elénk Hannah és a férje, aminek nem szabad bedőlni, mert a valóság az, hogy kőkemény üzleti tranzakció zajlik a szemünk előtt, amikor nézzük a videókban Hannah-t, ahogy fél kézzel gyereket ringat és egy perc alatt vacsorát főz a 10 fős családnak, no meg persze a tökéletes alakjával libben egyik tehéntől a másikig fejés közben. Fontos ezzel tisztában lenni, mert bár szépek a videók, és szórakoztatóak is lehetnek adott esetben, tudnunk kell, hogy ez nem a valóság, úgy kell nézni, mint egy filmet a moziban, ez csak fikció annak érdekében, hogy a lehető legtöbb pénzt tudják az influenszerek keresni a felhasználókon keresztül. Ennek fényében a Ballerina Farm valóban igényes tartalmakat készít, csak ne hasonlítsuk magunkat és a családunkat hozzá.

Források: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top