nlc.hu
Életmód

10 évig volt tradwife, majd elvált

10 évig élt tradwife-ként, elmondása szerint pedig közel sem olyan mint a közösségi médiában

Egyre nagyobb teret hódít a 2022-ben megjelent tradwife mozgalom, amely a közösségi médiában terjengő videók alapján móka és kacagás, a való életben azonban egészen más. Egy négygyermekes édesanya mesélt a tradwife életmód árnyoldalairól.

Az 50-es évek retró, tökéletesen beállított frizurái és az ikonikus konyhakötényei már-már ellepte a közösségi oldalakat. A tradwife mozgalom – pontosabban a háziasszonyokat utánzó tradwife influenszerek – a 2022-es évben gyűrűzött be a közösségi média felületére.

Tradwifenak nevezik azokat a nőket, akik töretlenül hisznek a hagyományos nemi szerepekben és a patriarchális házasságban. Sokan közülük lemondanak a munkáról, a karrier lehetőségéről. Mindamellett, hogy nevelik gyermekeiket és igyekeznek férjük minden kérésének eleget tenni, minden háztartási feladatukat tökéletesen elvégzik, mellette pedig még magukra is van idejük. Legalábbis ezt tükrözik a közösségi médián keresztül, a valóság a lefestett képtől egészen távol állhat, mégis hatalmas károkat okozhatnak ezek a felvételek.

A rövid, mindössze 30 perces videókban láthatjuk, amint ezek a nők háziasszony kosztümben, platinaszőke hajjal és teljes sminkben látnak hozzá a hajnali kenyér sütéséhez, majd ellátják napi teendőiket a tökéletesen kialakított otthonukban. Ugyanezeknek az influenszereknek a száma naponta növekszik, egyre több negatív említés is terjed a trenddel kapcsolatban, amelyet Enitza Templeton története is jól szemléltet. 

Enitza, a colorardo-i négygyermekes édesanya csaknem 10 éven keresztül élte “tradwife”-ként mindennapjait. Mindennap hajnal 4-kor kelt, hogy neki lásson a kenyérsütéshez és az aznapi étel elkészítéséhez. Enitza végezte az összes házimunkát, nevelte a gyerekeket, mialatt férje dolgozott.

A közösségi médiában mindent nagyon szépnek mutatnak, mert ez egy 30 másodperces klip és nem 10 év. Ezek a videók kihagyják a kapcsolatokat átívelő sok nehézségeket

– mesélte a CNN-nek a most 41 éves elvált édesanya. Enitza olyan nők szószólója lett, akik szeretnének megszabadulni egy olyan kapcsolati dinamikától, amely túl szélsőséges erőviszonyokat követel meg, pláne egy olyan korban, amelyben az egyenjogúság előremozdítása lenne a cél. 

Persze a boldog és kiegyensúlyozott családkép közvetítésének ellenére minden családban akadnak nehézségek tradwife mozgalom ide vagy oda. Enitza úgy érezte, mintha a mindennapi feladatok egyetlen célt szolgálnának: egyfajta elterelést az önállóság és a függetlenség hiányáról. Mindemellett pedig nap mint nap nyomasztotta tökéletességre való törekvés. Ez alól pedig nem tudott szabadulni. 

„Egyszerűen nem vagyok jó anya”

Enitza elmondása alapján már egészen fiatalon, azaz 24 évesen elkezdett nyomást érezni azzal kapcsolatban, hogy a lehető leghamarabb férjhez menjen. Két évvel később meg is házasodott, majd megszületett első gyermeke. Enitza ezt követően otthagyta munkahelyét, hogy főállású háziasszonyként, és édesanyaként élhesse mindennapjait, azonban elmondása alapján ez nem hozta meg a várt boldogságot.

„Épp a soron következő dolgot csináltam az életben, mert azt hittem, ezt kell tennem. Úgy gondoltam, hogy a boldogság az életemben ekkor jön el.”

Az édesanya első gyermeke születése után is üresnek, és magányosnak érezte magát a teendők végeláthatatlan körforgásában. 

Tradwife

10 évig élt tradwifeként, de elmondása alapján közel sem olyan, mint a közösségi médiában (Fotó: Getty Images)

„Elkezdtem azon gondolkodni, hogy talán még több gyerekre lenne szükségünk. Úgy éreztem, hogy egyszerűen nem vagyok elég jó anya. Éppen ezért azt gondoltam, hogy több gyerek kell ahhoz, hogy igazán fitogtathassam az anyai erőmet, és ekkor leszek teljes.”

A második gyermeke születése után Enitza továbbra sem volt boldog a kapcsolatában, mivel nem érezte magát kiteljesedve, ráadásul a házasságán belüli kommunikáció is egyre csak fogyatkozott. Az édesanyának fokozatosan rá kellett jönnie arra, hogy kapcsolata egyáltalán nem egészséges, ráadásul a közösségi médiában feltüntetett családképek sem valódiak. 

„Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy ezek a “romantikusnak” tűnő dolgok vajon a való életben is léteznek-e” – mondja Christine Borzumato-Gainey , az észak-karolinai Elon Egyetem humán szolgáltatások tanszékének tanácsadója és adjunktusa.

Amikor Enitza belátta, hogy boldogtalanná teszi kapcsolata, teljesen újrakezdte az életét. Újra munkába állt és elkezdte rendbehozni a pénzügyeit. Elmondása szerint rettenetesen félt az újrakezdéstől, azonban hatalmas megkönnyebbülés volt számára. Míg Enitzát úgy nevelték, hogy higgyen a tradwife életmódban, igyekszik gondoskodni arról, hogy lányai tisztában legyenek azzal, hogy van választási lehetőségük. 

Ha az anyákat a tökéletesség ezen talapzatára állítják, az szó szerint mindenkire, vagyis az egész világra káros

Minden család más és más

Alexia Delarosa, aki már egy ideje tradwife-ként éli az életét azt mondja, hogy minden család más és más, éppen ezért nem hisz abban, hogy csak egy család dinamikájának kellene működnie, hiszen mindenkinél más válik be. Véleménye szerint nincs egyetlen helyes életvitel. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top