Életmód

4 ok, amiért az önzőség igazából jó neked

Az önzőség fogalmát szinte kizárólag negatív értelemben használjuk, pedig van olyan formája, ami jó nekünk.

Mondhatjuk úgy is, hogy az önzőségnek rossz a marketingje, és mindenki egy szörnyű jellemvonásnak tartja. A valóságban azonban szükség van egy egészséges önzésre ahhoz, hogy boldogok legyünk.

Elizabeth Stone életmódtanácsadó, az Attrack the One című könyv szerzője szerint itt az ideje, hogy megtanuljuk, hogyan legyünk pozitívan önzők. Stone nemrég találkozott egy mentorával, aki 60 éve tanácsadóként dolgozik, és arról beszélgettek, hogy kinek kell az elsőnek lennie a saját életükben. A mester azt mondta: „Az első hely mindig neked legyen lefoglalva.” Szerinte ugyanis az emberek tévesen gondolják azt, hogy az életükben az első helyen a házastársnak, párkapcsolatnak kell az első helyen állnia, mert ez szinte egyenesen vezet a szakadékba.

Bár nagyon egyszerűen hangzik, hogy saját magadnak te legyél az első, a valóságban nem olyan könnyű megvalósítani. Csak gondolj bele, hogy milyen sok helyzetben szorítod háttérbe magad, gyakran épp a párkapcsolatod kedvéért. Olyanokkal magyarázod meg, hogy „a szerelem önzetlen”  vagy „ha ő boldog, én is boldog vagyok”, és máris a második helyen vagy a saját életedben.

Scott ezek alapján összeszedte azt a négy okot, amiért érdemes önzőnek lenni, és saját magadat tenni az első helyre.

1. Mindenki a saját boldogságáért felelős

Nagy terhet veszel le a válladról, ha nem akarsz boldoggá tenni senkit, már csak azért sem, mert lehetetlen küldetésre vállalkozol. Egy párkapcsolat nagyjából a boldogságérzet 25 százalékáért felelős, így ha a párodat akarod boldoggá tenni, garantáltan el fogsz bukni. Ha viszont felelősséget vállalsz a saját boldogságodért, megteszel mindent magadért, amitől jól érezheted magad a bőrödben, az jó hatással lesz minden emberi kapcsolatodra.

önző önszeretet párkapcsolat

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash)

2. Könnyebb másokon segíteni, ha előbb magadon segítesz

Persze, nem akarsz önző lenni, senki sem szereti ezt a jelzőt. Mert gyerekkorodban is azt mondták, hogy önzőség nem odaadni a csokid felét a szomszéd gyereknek. Csakhogy most már felnőttél, ideje ráébredni, hogy ha nem gondoskodsz első körben magadról, akkor nem tudsz gondoskodni másokról sem. Ha pedig meghalsz, mert annyira nem törődsz például az egészségeddel, akkor főleg nem segíthetsz senkinek.

3. Megszűnik a belső feszültség

Amikor másokat magad elé helyezel, akkor bizony gyakran bosszankodsz, leszel mérges, mert úgy érzed, mindenki hálátlan körülötted, pedig te kiteszed értük a lelkedet. Forrongsz magadban, néha kitörsz, konfliktus lesz belőle, ez pedig senkinek sem tesz jót, a párkapcsolatnak pedig biztosan árt. A sok feszültség helyett próbáld ki azt, hogy nem akarsz megfelelni a párodnak, nem akarsz mindenáron érte élni, hanem saját magadra fókuszálsz és kitalálod, mitől érezhetnéd jól magad a bőrödben.

4. Megtanítod a környezetednek, hogyan kell bánni veled

Az első helyre helyezés azt jelenti, hogy a szükségleteidet tiszteled és kielégíted, és nem hagyod, hogy a körülötted élők két lábbal tiporjanak rajtad. Például ha éhes vagy, eszel, és ha épp akkor akar tőled valaki sürgősen valamit – legyen az akár a párod is –, akkor megmondod neki, hogy evés után állsz rendelkezésére, de addig hagyjon békén. Ha nem tiszteled a saját határaidat, saját igényeidet, akkor más sem fog tisztelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top