nlc.hu
Életmód
Noongah teherhajó eltűnése

Fél évszázados rejtélyt sikerült megoldani

Az ötven éve eltűnt Noongah roncsait találták meg a Csendes-óceánban.

Ausztrál kutatók a kontinenstől keletre megtalálták a Noongah nevű hajó roncsátírja a BBC. A 71 méter hosszú, acél szállító teherhajó 1969. augusztus 25-én járt szerencsétlenül, Új-Dél-Wales és Queensland partjainál, miután viharba került. A túlélők megmentésére az ausztrál történelem legnagyobb tengeri kutatása indult el.

A 26 tagú legénységből öt főt sikerült kimenteni,

mellettük viszont csupán egyetlen ember holttestét sikerült megtalálni. A roncsra évtizedekig nem bukkantak rá, az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) viszont csütörtökön bejelentette: kutatói megtalálták a hajót, 55 évvel azt követően, hogy a Noongah elsüllyedt.

Fél évszázados rejtélyt sikerült megoldani

A helyiek már évekkel ezelőtt észlelték a roncsot

a Sydney-től északra fekvő South West Rocks település partjainál található mély vízben, amit jelentettek is a hatóságoknak, a Noongah azonosításához és a merüléshez szükséges technológia eddig nem állt az ausztrál kutatók rendelkezésére. Júliusban egy csúcstechnológiájú merülőhajóval sikerült felderíteni és azonosítani a hajótestet, amit 170 méterrel a felszín alatt, nagyrészt sértetlenül,

függőleges helyzetben a tengerfenékbe fúródva találtak meg.

A The Sydney Project hajóroncs kutató civil szervezet most újabb merüléseket szervez, hogy kiderítse a hajószerencsétlenség okait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top