nlc.hu
Életmód
A hozzáadott cukor csökkentésével lelassítható a biológiai öregedés

Ezt az egy dolgot iktasd ki az étrendedből, és visszafordíthatod a biológiai korodat

Egy friss kutatás szerint ez a káros összetevő még az amúgy egészséges étrend mellett is felgyorsítja a biológiai öregedést.

Amerikai kutatók összefüggést találtak az egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de különösen a kevés hozzáadott cukrot tartalmazó étrend és a fiatalabb biológiai kor között.

A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) tudósai azt vizsgálták, hogy a táplálkozás hogyan befolyásolja az úgynevezett „epigenetikus órát”, azt a biokémiai mutatót, amellyel nagyjából meghatározható az egészségi állapot és a biológiai életkor.

A kutatásból kiderült, hogy minél egészségesebb étrendet követtek az emberek, annál fiatalabbnak tűntek a sejtjeik. Ez talán nem túl meglepő eredmény, viszont

akármennyire is egészségesen táplálkoztak, minden egyes gramm hozzáadott cukor növelte az epigenetikai életkorukat.

„Az általunk vizsgált étrendek összhangban vannak a betegségek megelőzésére és az egészség javítására vonatkozó jelenlegi ajánlásokkal, amelyek különösen az antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tápanyagok hatékonyságát emelik ki” – mondta Dorothy Chiu, PhD, a UCSF Osher Center for Integrative Health posztdoktori ösztöndíjasa, a JAMA Network Open című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. Hozzátette, hogy életmód fókuszú gyógyászat szempontjából fontos eredmény, hogy ezek az ajánlások betartása valóban elősegítheti, hogy a valós életkorunknál fiatalabb legyen a sejtszintű, biológiai korunk.

Ez az egyik első tanulmány, amely összefüggést mutatott ki a hozzáadott cukor és az epigenetikus öregedés között. Abban pedig úttörő, hogy a kutatásban középkorú nők (fehérek és feketék) szerepeltek, ugyanis a legtöbb korábbi vizsgálatban idősebb, túlnyomórészt fehér férfiak vettek részt.

Egy nő egyedül eszik tésztát otthon

Fotó: Pexels

„Tudtuk, hogy a hozzáadott cukor magas szintje összefügg a romló anyagcsere-állapottal és a korai megbetegedésekkel, valószínűleg jobban, mint bármely más étrendi tényező – mondta Elissa Epel, PhD, a UCSF Pszichiátriai és Magatartástudományi Tanszékének professzora, a tanulmány társszerzője. – Most már azt is tudjuk, hogy a gyorsabb epigenetikai öregedés áll ennek a kapcsolatnak a hátterében, és ez valószínűleg egyike a sok módnak, ahogyan a túlzott cukorfogyasztás korlátozza az egészséges hosszú életet.”

A vizsgálatban 342 észak-kaliforniai fehér és fekete nő vett részt, átlagéletkoruk 39 év volt. Átlagosan napi 61,5 gramm hozzáadott cukor fogyasztásáról számoltak be, bár a szórás nagy volt: napi 2,7 és 316 gramm között változott az egyéni mennyiség. Összehasonlításképpen: egy szelet csoki körülbelül 25 gramm, egy dobozos kóla 37 gramm cukrot tartalmaz. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a hozzáadott cukor naponta elfogyasztott mennyisége ne haladja meg az 50 grammot. A hozzáadott cukor a csomagolt élelmiszerek 74 százalékában jelen van, beleértve az olyan egészségesnek tűnő élelmiszereket, mint a joghurt és az energiaszeletek. A hozzáadott cukrot több tucatnyi különböző elnevezéssel tüntetik fel az élelmiszerek címkéin.

A tudósok feljegyezték a résztvevők étkezési szokásaikat, majd az étrendjüket összevetették a nyálminták alapján meghatározott epigenetikai korukkal. A szakemberek pontozták a nők étrendjét aszerint, hogyan viszonyultak az antioxidáns és gyulladáscsökkentő élelmiszerekben gazdag mediterrán étrendhez, valamint a krónikus betegségek alacsonyabb kockázatával járó étrendhez.

Azt nézték, hogy a nők étrendjében mennyire találhatók meg az antioxidatív vagy gyulladáscsökkentő folyamatokhoz, illetve a DNS karbantartásához és javításához kapcsolódó tápanyagok. Ezek közé tartozik az A-, C-, B12- és E-vitamin, a folsav, a szelén, a magnézium, az élelmi rostok és az izoflavonok.

A diéták bármelyikének betartása szignifikánsan összefüggött az alacsonyabb epigenetikai korral, a mediterrán diéta esetében volt a legerősebb a kapcsolat. A kutatók külön vizsgálták a cukorbevitelt, és megállapították, hogy a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása még az egyébként egészséges étrend mellett is összefüggésbe hozható volt a biológiai öregedés felgyorsulásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top