nlc.hu
Életmód
Egyre több a támadás éri a MÁV jegyvizsgálóit

„Sajnos ez a munkánk része, hogy leköpnek, verbálisan bántalmaznak” – Egyre több a támadás éri a MÁV jegyvizsgálóit

2024-ben már 55 esetben érte atrocitás a MÁV jegyvizsgálóit munkavégzés közben, ketten elmesélték, mi okozza a legnagyobb problémát.

Tavaly 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást a MÁV jegyvizsgálói. Az idei első félévben, július közepéig már 55 eset történt, ebből 30 alkalom tettlegesség, 23 tettleges becsületsértés volt, 2 esetben pedig nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett a kalauz – közölte a vasúttársaság a honlapján.

Mint írják, a szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták őket, de volt példa arra is, hogy sörrel leöntötték a munkáját végző jegyvizsgálót, az agresszív utasok gyakran nem állnak meg a verbális erőszaknál, hanem lökdösik, megütik, megrúgják vagy akár késsel sebesítik meg a jegyvizsgálót.

Idén a legtöbb eset, szám szerint 11, májusban történt, míg februárban és júniusban 10-10 alkalommal bántalmazták a munkájukat végző jegyellenőröket.

A legproblémásabb vonal a Budapest–Vác–Szob, ahol idén eddig 9 incidens történt, a Budapest–Cegléd vonalon pedig 6.

Czine László vezetõ jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztetõ kártyáját a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án

Czine László vezető jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztető kártyáját a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)Megyei tekintetben egyértelműen Pest vármegye emelkedik ki, itt történt az esetek több mint fele (54 százalék) július közepéig. Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegyékben 4-4, Fejér és Somogy vármegyékben 3-3 bántalmazás történt idén.

A MÁV-VOLÁN-csoport podcastjében, a Menetközben legújabb adásában Nagy Piroska püspökladányi és Czine László mátészalkai jegyvizsgálók meséltek az átélt traumáikról.

Czine László, vezető jegyvizsgáló a testkamerák hasznosságáról elmondja: „Legtöbb atrocitást a menetjegy nélküli utasok okozzák, akikkel van, hogy szóváltásba kerül az ember. Több esetben rendőrségi feljelentést is kellett tennem. A testkamerát nagyon szeretem és nagyon hasznosnak ítélem, elrettentő ereje van a renitens utasokkal szembe. Elmondható, hogy azok az utasok, akik megtámadják a jegyvizsgálót, valamilyen befolyásoltság alatt állnak.”

Nagy Piroska, vezető jegyvizsgáló az őt ért támadásra így emlékszik vissza: „A kolléganőmnek segítettem egy jegy nélküli hölggyel szemben intézkedni, mikor egyszer csak nekem ugrott, tépett, rúgott, mart és harapott is, egy másik utas szedte le rólam. Sajnos, ez a munkánk része, hogy leköpnek, verbálisan bántalmaznak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top