nlc.hu
Sztárok
Egerszegi Krisztina akkor és most

Így él ma Egerszegi Krisztina

Hihetetlen, pedig igaz, hogy Egérke 9 olimpiával ezelőtt, mindössze 14 évesen szerezte első olimpiai aranyát. Nézd meg, mi lett azóta az úszócsillaggal!

Egerszegi Krisztina, vagy ahogy mindenki ismeri, Egérke az 1988-as szöuli olimpián, 200 méter háton az egész világot meglepte azzal, hogy elsőként ért célba. A közvetítést Vitray Tamás is végigszurkolta, amitől még emlékezetesebb lett az amúgy is lélegzetelállító futam. Az akkor mindössze 14 éves Egérke sikersorozata a következő két olimpián sem szakadt meg, 1992-ben és 1996-ban is elképesztő teljesítményt nyújtott, így összesen 5 olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet.

Fotó: Fotocentrál.hu x Archívum Meglepetés

Fotó: Fotocentrál.hu x Archívum Meglepetés

Kevesen tudják, hogy a 200 háton szerzett szöuli arany előtt három nappal 100 háton ezüstérmes lett, aminek köszönhetően ő lett minden idők legfiatalabb sportolója, aki egynél több érmet szerzett az ötkarikás játékokon.

Élete a visszavonulás után

Egerszegi Krisztina az 1996-os olimpia után, 22 évesen döntött úgy, hogy búcsút int a versenysportnak, nem sokkal később pedig örök hűséget fogadott szerelmének, Vigassy Ádámnak, akit egy gyermekrendezvényen ismert meg.

Egerszegi Krisztina és férje, Ádám (Fotó: Fotocentrál.hu - X Archívum - Story-Best)

Egerszegi Krisztina és férje, Ádám (Fotó: Fotocentrál.hu – X Archívum – Story-Best)

Gyerekeik ma már felnőttek

Egérkének és Ádámnak három gyermeke született. Legnagyobb fiuk, Bálint már 24 éves, őt követte Barnabás, aki 22 éves, majd érkezett a különleges nevet viselő kislány, Zille, aki februárban már 20 gyertyát fújhatott el a szülinapi tortáján.

Krisztina azóta – kevés kivételtől eltekintve – ritkán vállal szereplést, a vele készült interjúkban több helyen is elmondta, hogy teljesnek érzi az életét. Emiatt is igazán szerencsésnek mondhatja magát, a visszavonulást követően ugyanis sok élsportoló nehezen találja a helyét a mindennapokban.

Az elmúlt években, tartva magát a visszavonuláshoz, csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, ám mióta sportnagyköveti posztot vállalt, hétről-hétre felbukkan az ország különböző uszodáiban, ahol közvetlenül beszélgethetnek vele a sportszerető gyerekek és a szülők is.

2022-ben megtörten vett részt Csollány Szilveszter búcsúztatóján (Fotó: Fotocentrál.hu – Birton Szabolcs)

Sosem felejtik el a magyarok

Bár az egykori olimpikon úgy döntött, hogy kerüli a rivaldafényt, a magyarok az elmúlt közel négy évtizedben sem felejtették el a nevét, és a mai napig Egerszegi Krisztinára a legbüszkébbek. Nézd meg újra legendás hajráját, és érteni fogod, hogy miért!

Nyitókép: Getty Images – Mike Powell

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top