nlc.hu
Család
Bankszámla csalások száma Magyarország 2024

Félszáz magyar családot tesznek tönkre naponta bűnözői csoportok

Egyre nagyobb veszélyben vannak a bankszámlán őrzött megtakarításaink.

Az év minden napján 60 millió forintot, átlagban 1,2 milliót lopnak el magyar bankszámlákról. Ez 47, átlagos megtakarítással rendelkező család vagyona – írja a Biztos Döntés alapján a Magyar Hang. Egy éve még csak átlagosan 700 ezer forintot loptak el naponta bankszámla csalás révén. 3 év alatt meg 15-szöröződtek a sikeres támadások, anyagi kár tekintetében pedig 23-szoros a növekedés.

Félszáz magyar családot tesznek tönkre naponta bűnözői csoportok

Bankkártya adatainkkal a csalók

az első negyedévben átlagosan 512 alkalommal éltek vissza naponta. A teljes kárérték naponta 22 millió forintra nőtt, lopásonként átlagban 43 ezer forintot szereztek meg jogtalanul. Óvatosabbak lettünk, hisz ma már nincs olyan ember, akinek a családjában vagy ismerősei körében ne történt volna sikeres e-bankolás elleni támadás. Az MNB és a rendőrség tehetetlen, ha megadjuk a csalóknak bankkártya-adatunkat, a számla vagy mobilbank hozzáférés kódjait. Ugyanígy, ha a csalók kérésére

mi magunk utalunk pénzt a bűnözőknek.

A Kiberpajzs összefogás keretében a kormányzat, a rendőri szervek, a jegybank és a bankok összehangolják a csalások elleni fellépésüket. Augusztustól a kormány alaposabb információmegosztást engedélyez a bankok számára a kibercsalásos esetek megelőzésére. Készül a központi csalás monitorozó rendszer, tervek szerint a jövő második félévtől valós időben tudják szűrni a beérkező átutalási tranzakciók kockázatait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top