nlc.hu
Iskolakezdés
Iskolatáska: milyet kell venni?

Úgy válassz iskolatáskát, hogy 10 kiló súlyt tudjon vinni a hátán a gyerek sérülés nélkül!

Az iskolatáska minden tanév elején óriási kérdés, főleg az elsősök szüleinek okoz nagy fejtörést, hogy milyen iskolatáska az, amit a kis hatéves gyerek hátát nem bántja majd.

Előre leszögezem, hogy nem értek egyet az iskolatáska intézményével. Alsó tagozatban egyáltalán nem terhelném a gyerekeket a hátra vehető iskolatáskával. Egyrészt felesleges egészségügyi kockázatnak tartom, hogy a sok kilónyi könyvet a hátukon vigyék, amikor ma már remek húzós táskák kaphatók, amiket a fejemben csak gyerekbanyatanknak szoktam hívni, és egy hatéves is el tudja megszakadás nélkül vinni az iskolába a felszerelését – bár állítólag léteznek iskolák, ahol valamilyen misztikus okból kifolyólag nem engedik a kerekes iskolatáskák használatát.

Iskolatáska és házi feladat

Másrészt pedig azért sem értek egyet az iskolatáskával, mert alapvetően arra van, hogy minden nap hozzák-vigyék a gyerekek a könyveket, füzeteket benne haza, hogy délután megcsinálják otthon a házi feladatokat, ami szerintem kifejezetten káros gyakorlat. Ahogy nekünk felnőtteknek szét kellene választani a munkát és magánéletet, és munkaidő után a pihenésre koncentrálni, hogy a stressz ne zabálja fel az életünket, úgy a gyerekeknek is az iskolaidő – ami egy munkaidő számukra – után már nem a plusz tanulásra, hanem a szabadban szaladgálásra kellene csak gondolni.

A házi feladat kiiktatásával az iskolatáskára is csak annyiban lenne szükség, hogy hétfőn bevigyék a gyerekek a heti holmit, ott betegyék az egészet a szekrényükbe, majd pénteken hazahozzák. Nem azért, hogy hétvégén dolgozzanak benne, hanem azért, hogy anyuka és apuka lássa, mit csinált a gyerek azon a héten az iskolában. Sajnos azonban nem én hozom a magyar oktatásban a szabályokat – pedig jól járnának velem a gyerekek -, ezért kénytelenek vagyunk idén is az iskolatáskával foglalkozni, hogy minél jobbat vegyünk a gyereknek, lehetőleg ne csilliárdokért.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Mi a jó a gyerek hátának?

Az iskolatáskák árait nehéz belőni, mert ebben a kategóriában 5 ezer forinttól kezdve a 75 ezerig mindent találunk. Legtöbb esetben a nagy árkülönbségek nem is az iskolatáska funkciójában, hanem csak a márkában mutatkoznak meg. De talán mondanunk sem kell, hogy attól még, hogy ismert márkája van egy iskolatáskának, nem feltétlenül tesz jót a gyerek hátának. Ráadásul a hátizsák helytelen viselése vagy a túl nehéz hátizsák sérüléshez vezethet, ezért érdemes a szakemberre hallgatni, és nemcsak az iskolatáska típusát jól megválasztani, hanem megtanítani a gyereket arra is, hogyan hordja azt a táskát helyesen.

A nehéz hátizsákok fájdalmat okozhatnak a hátban és a vállakban, különösen, ha a hátizsákot nem megfelelően hordja a gyerek. A nagy súly cipelése miatt pedig előre dőlhet a gyerek, ami megterheli a nyakat, a hátat és a vállakat, és idővel rossz testtartáshoz vezet.

Dr. Gregory Hahn a Johns Hopkins Gyermekkórház gyermekorvosa írta le, milyen szempontokat tartsunk szem előtt az iskolatáska kiválasztásakor.

Széles, párnázott vállpántok

A keskeny pántok a könyvek súlyával kombinálva fájdalmat okozhatnak, akadályozhatják a vérkeringést, és könnyebben elszakadnak akár már pár hónap után. Az egyik kritérium tehát a választáskor az legyen, hogy széles, jól párnázott vállpántok legyenek a hátizsákon.

Párnázott hát

A párnázottságot nemcsak a vállpántoknál kell figyelni, hanem az iskolatáska hátsó részén is, amely a gyerek hátával érintkezik. Ez ugyanis kényelmesebb a gyereknek, és védelmet is nyújthat a táskában nem túl rendezett holmi ellen is. Ki akarja, hogy beleálljon a gyerek hátába egy vonalzó, vagy a begyömöszölt könyvek sarkai?

Könnyű, de strapabíró

A legjobb személyesen vásárolni az iskolatáskát, mert akkor megemelhetjük, hogy önmagában a táska mekkora súlyt jelent a gyerek hátának majd. Mert ha a táska már három kiló, és erre még jön 15 kiló könyv, akkor az nem annyira lesz egészséges. Az elsős iskolatáskák gyakran még merev falúak teljesen, ami jó ötlet lehet, de ez növelheti a súlyukat, úgyhogy mindenképp ellenőrizni kell vásárlás előtt, milyen nehéz a táska. Az anyaga sem mindegy, hiszen nem akarunk új iskolatáskát venni októberben, mert elszakadt az első dobálásnál. Erős cipzárak, strapabíró nejlonszövet, ami ellenáll a szakadásnak és vízálló – ez kell a jó iskolatáskához.

Viselje egészséggel!

A helyesen hordott iskolatáska nem okoz akkora károkat, ezért fontos a gyermekorvos szerint, hogy készítsük fel a gyereket arra is, hogyan kell vinni az iskolatáskát. Az első és legfontosabb, hogy ne hordja fél vállon – bár ez a kicsiknél még kevésbé fordul elő, inkább a tiniket érintő kérdés -, mert megterhelheti az izmokat, az ízületek károsodhatnak, és súlyos nyak-, hát- és vállfájdalmakhoz vezethet a félvállas hátizsákozás.

A második helyen kiemeli a szakember, hogy egy teli hátizsák ne nyomjon többet 10 kilónál. Ezt a 10 kilót simán eléri, sőt, meghaladja egy elsős iskolatáskája is, úgyhogy minden nap érdemes ellenőrizni, mit visz a táskájában, mert a napközben begyűjtött kövek, tobozok, játékok is adhatnak a súlyhoz rendesen – minden gramm számít.

A legjobb, ha csak az adott napra szükséges holmit viszik magukkal a gyerekek, és a nehezebb tárgyakat felül és elöl tartjuk a táskában.

Az sem mindegy, mennyire feszes a vállpántja az iskolatáskának: az orvos javaslata az, hogy a hátizsák alja öt centivel a derék fölé essen, és legyen közel a testhez. A mellkaspánt is jó szolgálatot tehet, használjuk, ha van a táskán, mert leveszi a teher egy részét a vállpántokról. A táska felvételét is tanítsuk meg a gyereknek, hiszen 10 kilóról beszélünk, amit egy 25 kilós gyereknek kell emelgetni. Az orvos szerint itt az idő, hogy megtanulja a gyerek, hogy ne derékból emelje a súlyokat, hanem a térd behajlításával vegye fel a táskát a hátukra, hogy kímélje a hátát és elkerülje a sérülést.

A hátizsákokat úgy tervezték, hogy a könyvek és a felszerelések súlyát a test néhány legerősebb izmára osszák el, de csak akkor tudják ellátni jól a feladatukat, ha a fenti intelmeknek megfelelően viselik a gyerekek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top