nlc.hu
Szabadidő

Ennyibe kerül az iskolatáska

Iskolatáska: hol, milyet és mennyiért?

Megnéztük mit és mennyiért vihetünk haza, ha iskolatáskát vásárolunk. Tanítók, szülők és egy sportrehabilitációs szakember is elárulta, mire érdemes odafigyelni, ha jót akarunk a gyerekünknek. A legolcsóbb iskolatáska 3400 forintba, a legdrágább közel 40 ezerbe került.

Sok jövendőbeli kis elsőosztályos már tavasszal megkapta volna az iskolatáskáját, ha nem lett volna éppen karantén, amikor az iskolai beíratások zajlottak. Idén nem tudtak a nagycsoportosok iskolatáskával a hátukon bemenni az óvodába, hogy a középsősök irigykedjenek rájuk, amiért ők már ilyen nagy gyerekek. Az iskolatáska szimbólum, az iskolás lét velejárója, legalábbis eddig. Újabban ugyanis sok helyen egyszerűen nincs szükség első két osztályban valódi iskolatáskára, így a szülőket nem terheli ez a költség. Már, ha hajlandóak a tanítónénire hallgatni, és kihagyni az iskolatáskát a bevásárlólistáról.

A választék hatalmas, nehéz dönteni!

A választék hatalmas, nehéz dönteni!

Juhász Mária tanító évek óta már az iskolanyitogató rendezvényen elmondja a szülőknek, hogy náluk nem lesz szükség iskolatáskára, csupán egy akkora hátizsákra, amiben elfér egy tolltartó és egy A/4-es mappa. „Nagyon sok iskolában nem kell már hazavinni a felszerelést délutánonként, és pénteken is csak egy-két füzetet, vagy maximum az olvasókönyvet. Ezért teljesen felesleges a szülőknek drága iskolatáskát vásárolniuk, jobban járnak egy szép hátizsákkal, amit kiránduláshoz és a nyári szünetben is lehet használni. Én ezt mindig elmondom, ennek ellenére a kis elsősök fele, minden szeptemberben hatalmas iskolatáskával a hátán érkezik, amit aztán év végén vesznek fel legközelebb, amikor a benti tanszereket hazaküldöm. Bár, ha a gyerek nagyon vágyik a táskára, akkor megértem, hogy megkapja.”

Olga viszont pont arra panaszkodik, hogy nincs az a nagy iskolatáska, ami elég lenne a gyerekének. „Az alsósoknak való doboz kialakítású, ergonomikus táska akkora, hogy nem férnek bele egy elsős cuccai. A kis 25 kilós elsősöknek kell cipelni a 10 kilós táskát minden nap, mindezt azért, mert állítólag az iskolában nincs elég hely a tanfelszereléseknek. A kislányom elsőben elég picike volt, egyszer felvette a hátára a táskát, ami hanyatt rántotta. Cipelniük kell az iskolatáskát, a tornazsákot, és az uzsonnát. Nincs az az iskolatáska, amibe ez mind beleférne.”

Tatár Szilvi sportrehabilitációs tréner szerint nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy az iskolatáska óvja a gyerekek gerincét. „A forma majdnem mindegy. A kisiskolásoknak szánt táskák többnyire úgyis szögletesek vagy olyan a kialakításuk, hogy a nagyobb munkafüzetek is gyűrődésmentesen szállíthatók legyenek benne. A súly sokkal fontosabb: legyen üresen könnyű, hogy megpakolás után is elbírja a gyerek. A pánt legyen puha és elég széles, hogy jól feküdjön a vállra.

A cél az, hogy amikor meghúzzuk a szíjat, a táska szépen ráfeküdjön a gyerek hátára. Érdemes kicsit járatni benne, amikor a boltban próbálgatjuk, hogy nem verdesi-e a derekát vagy a fenekét, ha igen, akkor válasszunk másik táskát. Ezután meséljük el a leendő elsősnek, hogy a félvállon hordott táska nem menő, de kisebbeknek amúgy is olyat vegyünk, amit esélyük sincs félvállra tenni.”

Iskolatáska szett a Lidl-ben, 17999-ért

Iskolatáska szett a Lidl-ben, 17999-ért

Hol kapható olcsó, de jó minőségű iskolatáska?

Először is, nem árt, ha tisztában vagyunk az árakkal. Ha márkára keresünk az interneten, akkor könnyen ellenőrizhetjük, hogy mi reális és mi nem. A legnépszerűbb iskolatáska márkák, mint az Ars Una 21-27.ezer forint között kínálja a szetteket, amiben a táskán kívül tolltartó, tornazsák, kulacs és uzsonnás doboz is lehet.

Mostanában nagyon népszerű márka a Topgal, egyes szülők esküsznek rá, hogy a táska önmagát cipeli elsősöknek 23 ezer forintért kínál modelleket,  amit egy hatodikosnak már akár 17 ezerért megúszhatunk. A pár éve még az iskolatáskák királyának tartott Budmil 20-23 ezer forint között árulja a táskákat. A szaküzletek, papírboltok sokszor jóval drágábbak, mint a szezont kihasználó hiper-, és szupermarketek, viszont jóval nagyobb bennük a választék. Ilyenkor online se biztos, hogy megéri vásárolni, nagyon valószínű, hogy egy nagy áruházban akcióban olcsóbban megkapjuk ugyanazt mint az internetes márkaboltban, viszont online vásárlással elkerülhető a tömeg és a felesleges vackok megvásárlása is. Augusztusban a legtöbb nagyobb cipőbolt is árul iskolatáskákat és hátizsákokat, időspórolás miatt jó ötlet lehet körbenézni, ha úgy is kell torna és váltócipőt vásárolni.

Húzható, szép is, de drága

Húzható, szép is, de drága

Az iskolatáska a szülőnek legyen kényelmes, úgy is ő cipeli?

Sok szülő úgy gondolja, hogy az a jó iskolatáska, ami nem feltétlenül a gyereknek, hanem annak a szülőnek kényelmes, aki őt az iskolába hordja. Ekkora teherrel kínozni ugyanis a kicsiket, mint a fenti, egyik szülőnek sem a vágya, így inkább ők cipelik a nehéz és nagy táskát a gyerekeik helyett reggel és délután is.

A problémára megoldás lehet a kerekeken guruló, húzható iskolatáska, ebből a fajtából viszont tényleg csak nagyon jó minőségűt szabad vásárolni, mert a kerekeknek legalább egy tanévet ki kell húzniuk kitörés nélkül. Sok szülő kedveli a húzható táskákat, mások viszont rossz döntésnek látják utólag. A gyerekek ugyanis akkor is húzzák a táskát, amikor már nem kéne, vagyis a lépcsőkön fel és le, vagy télen a legnagyobb latyakban, ha egyedül, vagy a nagytesóval mennek haza, aki nem figyel oda a részletekre. A húzós táskát pedig nagyon nehéz tisztítani, nem lehet csak úgy bedobni a mosógépbe, mint egy hátizsákot.

Ilyen a vízálló, kemény talp az iskolatáskán

Ilyen a vízálló, kemény talp az iskolatáskán

Ha a szülő autóval hozza és viszi a gyereket az iskolába, akkor szinte mindegy, hogy milyen az a táska, a lényeg, hogy a gyereknek tetsszen. Ha viszont sokat utaznak mindenféle járművön, akkor olyan táskát célszerű venni, aminek kemény, formázott alja van, a legjobb, ha vastag műanyagból, ez ugyanis bátran letehető a földre, akkor se áznak el benne a könyvek ha hó van, és nem borul fel kanyarodás közben, viszont könnyen letörölhető otthon.

Azoknak a gyerekeknek, akik sokat cipelik majd egyedül a táskájukat, nem árt, ha kifejezetten könnyű iskolatáskát vásárlunk. Sok táska már 1 kiló alatt kapható üresen, de találtunk olyat is, ami ennek háromszorosa volt. Nem mindegy mennyit kell cipelni!

A legolcsóbb, cicás iskolatáskát a Pepco-ban találtuk 3400 forintért

A legolcsóbb, cicás iskolatáskát a Pepco-ban találtuk 3400 forintért

Egy háromgyerekes anyuka szerint ezekre érdemes odafigyelni, amikor iskolatáskát választunk:

  • A legfontosabb, hogy tetsszen a gyereknek
  • Legyen ergonomikus kialakítású
  • Legyen megfizethető

Ha a háromból kettő stimmel, akkor megtaláltuk a jó iskolatáskát!

Abban különböznek a vélemények, hogy hány évre tervezzünk a táskával. Az biztos, hogy elsőbe egy óvodás gyereket iratunk, akinek egészen más még az ízlése, mint majd a következő évben lesz. A cuki királylányos iskolatáska jó eséllyel ciki lesz másodikban, ezért nem árt örökzöld mintát választani, például kislányok esetében egy pöttyöset, vagy egy apró virágmintásat, azzal nem lőhetünk nagyon mellé. Ugyanez igaz fiúknál a Pókemberre, ami később csak egy kellemetlen, levitézlett szuperhős lesz, szembe egy csapatmegjelölés nélküli focilabdával, esetleg csak iskolatáskán létező harcossal. 

A legdrágább iskolatáskák nagyon tetszenek a kislányoknak, akad köztük húzható is, de egy vagyonba kerülnek a szaküzletben

A legdrágább iskolatáskák nagyon tetszenek a kislányoknak, akad köztük húzható is, de egy vagyonba kerülnek a szaküzletben

Akik mégis több évre terveznek az iskolatáskával, ők válasszák a hosszú garanciaidőt, némelyik táskára akár három évet is vállal a gyártó, ami persze nem a használatból eredő kopásra vonatkozik, de bármikor eltörhet egy csat, tönkre mehet a cipzár, vagy a varrás.

Fontos szempont lehet még az esőállóság, és a sok fényvisszaverő-csík, mert szeptembertől már korán sötétedik és hamar eljön az a pillanat, amikor délután már sötétben lépünk ki az iskolából. Nem árt, ha van néhány olyan zseb a táskán, ahova a bérletet, igazolást, más fontos dolgokat be tudjuk cipzározni, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne legyen rajta túl sok zseb.

Én a tavaly elsős lányomnak olyan iskolai hátizsákot vásároltam, amin a nagy, könyveknek való rekesz után még hat másik, cipzárral záródó zseb is van. Ezek tökéletesen alkalmasak arra, hogy hetekre elvesszenek benne a fontos, vagy éppen teljesen felesleges dolgok, de ha nem figyelünk, belefolyik a toll, pálinkaszagúvá rohad a téli szünet alatt egy banán, elveszik benne a diákigazolvány a bérlettel. 

Nem ergonomikus, viszont nagyon olcsó a Tigerben

Nem ergonomikus, viszont nagyon olcsó a Tigerben

Akad olyan szülő is, aki minden évben a legolcsóbb, de a gyereknek nagyon tetsző táskát vásárolja meg, és ebben is van logika.

„Mi a kínainál szoktunk táskát venni, 2-3 ezer forintért. Egy tanévet kibírnak, a következő évben viszont ott az újdonság öröme. Új táskát kapni ugyanis mindig jó! Olyan is volt már, hogy félévkor annyira megtetszett a gyereknek egy másik olcsó táska, hogy megkapta. Nem túl környezetbarát megoldás, de így legalább öröm az iskolába járás.”

Van, aki ezekre a táskákra esküszik

Van, aki ezekre a táskákra esküszik

Harmadiktól viszont előkerülnek az extra kívánságok. Ilyenkor már néha muszáj a gyereknek is engedni, akármilyen furcsa a divat iskolatáska fronton.

„Az én gyerekeimnél volt minden. Három éve a módosabb szülők gyerekei elkezdtek Fjallraven táskát hordani. Persze az én gyerekem is nagyon szeretett volna, de amikor megláttam, hogy 40 ezer forintba kerül, akkor könnyen mondtam rá határozott nemet. Egy héttel később az IKEA-ban vettünk formára és színre is ugyanolyat, 3000 forint alatt. A gyerek azóta már nem hordja, de a feleségem imádja – meséli Mészáros Péter, négygyerekes apa.

De volt a másik véglet is, amikor valaki elkezdett textil, zsákszerű anyagból varrt hátizsákot hordani, és rögtön az egész osztály ilyet akart. Találtunk is, 2500 forintba kerül, azonnal megkapta. Amikor én voltam gyerek, minden fiú aktatáskával járt negyedikben. Ronda volt, de nekem is megvette az apám. Szerintem egyébként a legjobb minőségű hátizsákok a Decathlonban kaphatók párezer forintért. Bírják a mosást, tartják a színüket, és olcsók. A felsős gyerekeim csak olyat hordanak.”

Mindjárt kezdődik az iskola

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top