Egészség

Porckorong-károsodást okozhat az iskolatáska

"Bár ronda, mégis a klasszikus, háton hordott iskolatáska az egészséges" – vélik a szülők. De milyen darabra szavaz az orvos?

Sulitáska-körkép – melyik a legpusztítóbb?

 

Rövid piacfeltérképezés után bátran kijelenthető: öt nagy csoportra oszlanak a sulitáskák. Először is ott a merev téglatestet formázó klasszik verzió, két pánttal és két csattal – ilyennel jártunk 20-25 éve az általánosba. Aztán ott a kétpántos hátizsákfazon és a húzható iskolatáska, ami leginkább a nyugdíjasok bevásárlócekkerére emlékeztet. Az oldaltáska és a félvállas verzió egyértelműen divattárgyak, esetükben a praktikum kevésbé számít, inkább a trendiség a lényeg. Dr. Dobos Márta ortopéd orvost szerint komoly egészségügyi gondokat okozhat a hibás választás – megkérdeztünk szülőket és gyerekeket is: ők hogyan döntenének, majd ötös skálán értékeltünk.

Sulitáska, klasszikSulitáska-körkép – melyik a legpusztítóbb?

Szülők:
Mónika (39): „Ezt választanám, mert stabil, két vállon oszlik meg a teher, könnyű belepakolni és nem gyűrődnek benne a füzetek, könyvek.”
Eszter (35): „Szerintem túl merev, nem tudom a mosógépbe gyömöszölni.”

Gyerekek:
Marci (15): „Nem ciki egy alsósnak, jók rajta a mesefigurák.”

Dr. Dobos Márta
Dr. Dobos Márta

Az orvos:
„Túl széles és magas, nem alkalmazkodik a gyerekek általános anatómiai méreteihez. Akkor is nagyon magasan van a terhelés, ha elöl a pántba kapaszkodik a gyerek futás közben, ez pedig hátfájáshoz vezethet.”

Praktikum: 3
Külső: 3
Egészségfaktor:  3

HúzhatóSulitáska-körkép – melyik a legpusztítóbb?

Szülők:
Eszter: „Osztálytársak szüleitől hallottam, hogy nem vált be, előbb-utóbb elromlott a kereke, húzója.”
Barbi: „Balesetveszélyesnek tartom, nagyon könnyű átesni rajta.” 

Gyerekek:
Marci: „Ciki, olyan, mint egy öregasszonyszatyor.”
Peti (6): „Hordanék ilyet, akár felsős koromban is. Jól néznek ki a matricák!”

A doki:
„Csak egyik oldalon szokták húzni a gyerekek, és ezzel megterhelik az egyik vállat.”

Praktikum: 2
Külső: 3
Egészségfaktor: 3

OldaltáskaSulitáska-körkép – melyik a legpusztítóbb?

Szülők:
Barbi: „Rosszul vagyok tőle, főleg ahogy a mai fiatalok hordják, térdig leeresztve. Egészségtelen fél vállon hordani, szinte biztos gerincferdülés. Az ára jó, de a táskánál nem ez a fő szempont.”
Szilvi: „A súlyeloszlás miatt nem aggódom, mert a pánt keresztezi a másik vállat.”

Gyerekek:
Peti: „Ez inkább felsősöknek való.”
Fanni: „Városnézéshez használnék ilyet.”

Az orvos:
„Ha  a pántot lejjebb engedik a csípő vonalánál, akkor ugyanúgy megterheli a gerincet, mintha egy hátizsákot tömnének meg. Ráadásul ha távol van a táska a test súlyvonalától, akkor nagyok a gerincen a nyíróerők és ez fokozhatja a porckorong-károsodás esélyét.”

Praktikum: 4
Külső: 4
Egészségfaktor:  2

FélvállasSulitáska-körkép – melyik a legpusztítóbb?

Szülők:
Barbi: „Nem praktikus, szinte semmi nem fér bele, gyűri a könyveket-füzeteket.” Mónika: „Inkább biciklis futárok hátán tudnám elképzelni.”

Gyerekek:
Kristóf (7): „Olyan, mint egy úszógumi, de jó.”
Peti: „Inkább nagyobbaknak való és nem is a suliba, hanem inkább túrázáshoz. Tetszik, de szerintem nem lehet túl kényelmes.”

Az orvos:
Ez a táskafajta ergonomikus, ha nem tömik meg túlságosan, elég jó táska. Egy hátránya van: általában mindig ugyanazon az oldalon viselik, ez pedig izomerő-egyensúlytalansághoz, gerincfájáshoz vezethet, ezért váltogatni kell a vállakat.

Praktikum: 4
Külső: 4
Egészségfaktor: 4

KétpántosSulitáska-körkép – melyik a legpusztítóbb?

Szülők:
Eszter: „Némelyiknek a háta anatómiailag olyan jól kiképzett, hogy szerintem ezek kímélik leginkább a gerincet.”
Barbi (34): „A könyvek fél év alatt rongyosra gyűrődnek, főleg a nagyobb méretű atlaszok, spirálfüzetek. Lebeszélnék róla mindenkit.”

Gyerekek:
Fanni (10): „Tetszik, szívesen hordanék ilyet, csak mintha kevés külső zsebe lenne.”

Az orvos:
„Előnyös, ha párnázott a pántja és a hátfal belső része, mert így a könyvek nem nyomják meg a gerincet és a bordákat. Ráadásul szélesen ráfekszik a hátra és még ha meg is tömik, a vállpánt nem engedi a táska fenekét mélyre ereszkedni. Ez tűnik a legjobb választásnak.”

Praktikum: 4
Külső: 4
Egészségfaktor: 5

A fentiek alapján tehát egyértelműen a kétpántos, de nem klasszikus hátizsákot ajánljuk: az ergonomikus, párnázott és rugalmas anyagú hátizsák nemcsak egészséges, de a többségnek még tetszik is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top