Egy hosszú, stresszes nap végén sokan nyúlnak a kedvenc csokijukhoz vagy sütijükhöz – de vajon ez tényleg akkora probléma lenne? Jennifer Rollin, a Marylandi Étkezési Zavarok Központjának alapítója szerint az érzelmi evés teljesen normális, sőt akár az egészséges étkezés része is lehet. A lényeg, hogy ne szigorú szabályokkal és bűntudattal közelítsünk hozzá, hanem figyeljünk az egyensúlyra.
Az étel nem csak arra szolgál, hogy energiát adjon, gondoljunk csak bele: mennyi örömöt hoznak a közös családi étkezések, ünnepi fogások vagy egy spontán cukrászdázás a barátokkal, figyelmeztet a szakértő. Ha az evést kizárólag üzemanyagként kezeljük, kimaradunk ezekből a fontos pillanatokból, és könnyen túlzott korlátozásba csúszhatunk, ami akár falásrohamokhoz is vezethet.
Az érzelmi evés csak akkor válik problémává, ha ez lesz az egyetlen módszerünk az érzelmek kezelésére, figyelmeztet Jennifer Rollin. Az egészséges étkezési szokások a rugalmasságon és az egyensúlyon alapulnak: adjunk magunknak engedélyt arra, hogy élvezzük az ételt, miközben figyelünk arra is, hogy ne ez legyen az egyetlen megküzdési stratégiánk.