nlc.hu
Tabuk nélkül
Cikluszavar - sok minden mást is megzavar

Cikluszavar – sok minden mást is megzavar

Vegyük észre az első jeleket, és forduljunk minél előbb orvoshoz! A cikluszavar a hormonháztartásunk mellett a mindennapi életünkre is kihat, ráadásul komolyabb problémákat is jelezhet!

Mi a cikluszavar?

A két egymást követő menstruációs vérzés első napja közötti 28 nap a ciklus hossza, ebbe beleszámítjuk a menstruációs vérzés 4-5 napját is. Ha ez eltolódik pár nappal, nem kell, hogy aggódjunk.

Fontos azonban, hogy a 21 napnál gyakoribb vagy 35 napnál ritkább menzesz menstruációs problémákra utalhat. Itt is fontos kiemelni, hogy ha a rendellenes helyzet huzamosabb időn át fennáll, mindenképpen konzultáljunk a nőgyógyászunkkal, mivel a tünetek mögött komolyabb betegségek is meghúzódhatnak!

A menstruációs zavarok tünetei:

  • az erős vérzés 24 óránál hosszabb,
  • szabályos ugyan, de 7 napnál hosszabb ideig tart,
  • a periódusok rövidebbek 21 napnál,
  • a periódusok hosszabbak 35 napnál,
  • 3 hónapnál hosszabb ideig kimaradnak,
  • ismételten és szokatlanul fájdalmasak és görcsös jellegűek.

Hormonális problémák, gyulladások, ciszták, miómák, polipok és daganatok, fertőzések, bizonyos gyógyszerek, betegségek és ovulációs problémák is okozhatnak cikluszavart.

Cikluszavar - sok minden mást is megzavar

(Fotó: Getty Images)

Mit tehetünk a cikluszavar ellen?

A vérzési rendellenesség oka legtöbbször a tüszőrepedés elmaradása, aminek a hátterében általában a stressz áll. Rendszeres sporttal, egészséges táplálkozással, pihentető alvással, kiegyensúlyozott életmóddal sokat tehetünk hormonháztartásunk szabályos működéséért.

De bevethetjük a barátcserjét is! A gyógynövényről régóta ismert, hogy egyebek mellett a cikluszavarok rendezésében is segítséget jelenthet.

Miért fontos figyelni a prolaktinra?

Az agyalapi mirigy által termelt, úgynevezett „anyasági hormon”, a prolaktin feladata a terhesség támogatása, valamint a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása. A prolaktin kis mennyiségben állandóan jelen van a női szervezetben, ha azonban terhesség vagy szoptatás nélkül is magas a szintje, akkor megzavarhatja a ciklust, amivel pont a teherbeesést akadályozhatja meg.

Tipp: Jógázzunk! Válasszuk a könnyebb verziókat, ahol inkább a lazítás kerül előtérbe, de alapvetően a jóga képes serkenteni a kismedencei női szervek működését, illetve oldani a görcsöket.

Mivel a cikluszavar hátterében legtöbbször hormonális okok állnak, érdemes akkor is orvoshoz fordulni, ha a menstruációs vér színe, szaga, állaga eltér a megszokottól. A nőgyógyász-endokrinológus vérvételt és nőgyógyászati vizsgálatokat követően a diagnózis függvényében fogja a terápiát megkezdeni.

Mi mindenre van még hatással a cikluszavar?

Ha össze-vissza jön meg a menstruációnk, az sok mindenbe bekavar, például az alvásunkba is, ugyanis a ciklus különböző fázisaiban eltérően tudunk aludni (ebben a hormonszintek változása játszik szerepet). A legjobban a menstruáció és ovuláció közötti időszakban alszunk.

A National Sleep Association tanulmánya szerint, a nők 23 százaléka tapasztal rossz alvást a menstruációt megelőző héten, és 30 százalékuk alszik rosszabbul a ciklusa alatt.

Alvástippek a rossz napokra!

Az első és legfontosabb, hogy kiderítsük, mi áll a rendszertelen menstruációnk hátterében. Tegyük rendbe a ciklusunkat, hogy kiszámíthatóbban tudjuk tervezni a pihenésünket, és jobban tudjunk gazdálkodni az erőnkkel!

Hogy legyen pihentető(bb) az alvásunk?

  • Ne csak nap közben legyen rutinunk, hanem az esti lefekvést is ugyanúgy ütemezzük be. A bioritmusunk meghálálja, ha minden nap ugyanabban az időpontban megyünk aludni.
  • A fény hatással van a belső óránkra, úgyhogy, ha éjjel nincs teljes sötétség a hálószobában, akkor ez is lehet ok a forgolódásra.
  • Fordítsunk figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására (tiszta levegőjű, csendes, sötét szoba, szükség esetén füldugó, megfelelő páratartalom, megfelelő keménységű matrac és párna, természetes anyagokból készült ágynemű, hálóruha stb.)! A hálószobát csak alvásra és szexuális tevékenységre használjuk. Ne együnk, ne nézzünk TV-t, ne dolgozzunk az ágyban!
  • A fény aktivizálja és ébren tartja az agyat. Nemcsak a természetes fények, de a telefontöltők kis LED lámpái, a televízió vagy laptop monitora is így hat, még akkor is, ha el tudunk aludni mellettük. A kék fény ugyanis az elalvást elősegítő melatonin működését akadályozza.
  • Ahhoz, hogy jól aludjunk, lefekvés előtt egy órával lehetőleg már ne étkezzünk, az edzéseket inkább időzítsük reggelre. Olvassunk, relaxáljunk, készüljünk fel az alvásra.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top