nlc.hu
Otthon
Kávé szobanövényként

Így nevelj kávécserjét szobanövényként!

A kévécserje fényes leveleivel igen mutatós szobanövény, melynek a gondozása sem egy ördöngősség.

A kávécserje a trópusokon őshonos növény, mely a természetben akár 3-3 és fél méter magasra is megnő. Szobanövényként is évek óta divatos – gyakran kávésbögrét imitáló kaspóban lehet hozzájutni a kertészetekben, virágüzletekben. A gondozása nem különösebben bonyolult, néhány dologra azonban nem árt odafigyelni, ha szeretnénk, hogy a növény hosszú ideig díszítse az otthonunkat, sőt 3-5 év múlva akár virágokat is hozzon. 

Fényigény

A kávénövények a közvetett fényt kedvelik, mivel aljnövények (vagyis az erdő lombkoronája alatt élnek). A túl sok közvetlen napfénynek kitett kávénövények levelei megbarnulnak.

Talaj

Gazdag, tőzegalapú, kiváló vízelvezetésű talajra van szükségük. A savanyú talajt kedvelik.

Kávé növény

Fotó: Getty Images

Hőmérséklet és páratartalom

A kávénövények számára az optimális átlagos hőmérsékleti tartomány a q2-26 fokos nappali és a 18-21 fokos éjszakai hőmérséklet. A magasabb hőmérséklet felgyorsíthatja a növekedést.

Igénylik a párásítást, ugyanis, ha a levegő túl száraz, a levélszélek barnulni kezdhetnek. 

Öntözés

Akkor érzik magukat a legjobban, ha mélyen megöntözzük őket, hogy a talaj mindenütt átnedvesedjen, majd újra megöntözzük, amikor a talaj már félig kiszáradt. A talajnak egyenletesen nedvesnek kell maradnia, de nem szabad állnia benne a víznek. Soha ne hagyjuk ugyanakkor azt sem, hogy a talaj teljesen kiszáradjon!

Tápoldatozás

Tavasszal és nyáron, a vegetációs időszak alatt néhány hetente tápoldatozd a kávénövényt folyékony műtrágyával, fele erősségűre hígítva. Télen havi egy alkalommal elegendő tápoldatozni.

Átültetés

A kávénövények fejlődése leállhat, sőt el is pusztulhatnak, ha a gyökereik kinövik a cserepet, ezért, bár valóban aranyosak a kávésbögre méretű kaspók, azonban az ebbe passzoló cserépből viszonylag hamar célszerű nagyobba ültetni a növényt. Az átültetésre a legalkalmasabb időpont a tél vége. Egy, a korábbinál nagyobb cserepet 1/3 részben tölts meg jó vízelvezető, szerves virágfölddel! A növényt emeld ki a meglévő cserepéből, távolítsd el a régi talajt és a gyökereket óvatosan lazítsd meg! Helyezd a növényt az új cserépbe, majd az üresen maradt részt töltsd fel teljesen virágfölddel!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top