nlc.hu
Otthon

7 igénytelen szobanövény

7 gyönyörű, de elpusztíthatatlan szobanövény

Növénygyilkosok, figyelem! Hogyha te is hamar kicsináltad szobanövényeid, akkor ezeket neked találták ki! Növények, amelyek túlélik, ha gazdájuk felelőtlen.

Nehéz kitalálni, hogyan kell berendeznünk egy teret, de nem kell lakberendezési szakértőnek lennünk ahhoz, hogy aranyos, boldog otthont alakítsunk ki magunknak. Mi (talán) a legegyszerűbb módja annak, hogy feldobjuk lakásunk hangulatát? Szerezzünk be néhány szobanövényt, és nem, ezalatt nem csak a kaktuszt értjük.

Lehet, hogy már próbálkoztunk kertészkedéssel, és még a szukkulensek életben tartásával is küszködtünk. De ígérjük, nem kell profinak lenni ahhoz, hogy pompás zöld növényeket neveljünk a lakásunkban. A legfontosabb lecke: a jó növénynevelővé válás arról szól, hogy kiválasztjuk, mi az, ami nekünk megfelel.

„A növény kiválasztásakor figyelembe kell venned, hogy milyen életmóddal, szokásokkal és otthoni környezettel rendelkezel” – mondja Lindsay Pangborn, a Bloomscape rezidens kertészeti szakértője. Így például, ha a munka miatt állandóan elutazunk, akkor érdemes olyasmit választanunk, ami hosszabb ideig is kibírja víz nélkül.

Íme, a legjobb szobanövények, amelyek elősegítik az egészségesebb és boldogabb otthont!

1. Aloe vera

Aloe vera közelről.

Aloe vera

„Ez a növény  nem igényel rengeteg törődést – mondja Paris Lalicata, a The Sill növénynevelési és közösségi vezetője. – Az emberek a gélje miatt is szeretik, amely gyógyhatású”. Az antioxidánsokban gazdag aloe vera gélt gyakran használják égési sérülésekre, bőrápolásra, hajápolásra, sőt, még turmixokban is fogyasztják.

A kaktuszokhoz hasonlóan ez a növény is világos, közvetlen napfényben fejlődik a legjobban. (Gondoljunk csak a déli és nyugati fekvésű ablakokra.) Emellett szárazságtűrő is, így akkor is túlélheti, ha néhány hétig elfelejtjük öntözni. „Méretétől vagy az otthoni körülményektől függően néhány hetente vagy akár havonta is öntözheted” – mondja Lalicata.

Bár az aloe verának van néhány egészségügyi előnye az emberek számára, a háziállatokra mérgező, ezért tartsuk a növényt távol szőrös barátainktól.

2. Közönséges borostyán

Közeli kép a közönséges borostyánról

Közönséges borostyán

Mint sok más beltéri növény, ez a sokoldalú örökzöld évelő is képes csökkenteni a polleneket, a port, sőt még az olyan rákkeltő anyagokat is, mint a benzol és a formaldehid. Érdekes tény: „A közönséges borostyán kivonatát a gyógynövénygyógyászatban is használják gyulladáscsökkentő célokra” – mondja Lalicata.

Ha gyorsan növő kúszónövényt keresünk, amelyet függőkosárban is ki tudunk állítani, akkor a közönséges borostyán remek választás. Ami a gondozást illeti, ez a növény közepesen világos szobában, közvetett fényben érzi magát a legjobban. Lalicata szerint egy keleti vagy nyugati fekvésű ablak a legalkalmasabb lakhelyükként. Akkor kell öntözni, amikor a talaj 50 százaléka kiszáradt, ami a lakás hőmérsékletétől függően 7-10 napot jelent. A borostyán is mérgező növény, ezért tartsuk távol a háziállatoktól.

3. Hegyescsúcsú futóka

Vicces tény: A hegyescsúcsú futókát gyakran ördögi borostyánnak is nevezik, mert rendkívül nehéz elpusztítani. Ez a trópusi növény könnyen megbocsátja az elhanyagolást, és kevésbé hajlamos a betegségekre.

„A futóka őszintén szólva a mai napig az egyik legnépszerűbb szobanövény” – mondja Lalicata. Hogy miért? Mert nagyszerű légtisztító – eltávolítja a beltéri levegőben lévő szennyező anyagokat, például a szén-monoxidot és a formaldehidet –, sokoldalú, és jól tűri a gyenge fényviszonyokat. Azonban közepes vagy világos, indirekt fényben jobban fejlődik. Különösen, ha a futóka tarka, a világosabb fény segít megőrizni ezt a színt.

Ami az öntözést illeti, ennek ütemezése a lakás körülményeitől függ – de Lalicata szerint 7-10 naponta az ideális. A hegyescsúcsú futóka mérgező a háziállatok számára, ezért tartsuk távol a kotnyeles cicáktól vagy kutyusoktól.

4. Szívlevelű viaszvirág

Fekete pólós férfi a mellkasa előtt tart egy szív alakú szukkulenst.

Szívlevelű viaszvirág

Szeretnénk kifejezni érzéseinket valaki iránt, akit szeretünk? Mondjuk el egy növénnyel! Ez az imádni való szukkulens édes ajándék minden növénymániás partnernek. Azért sem kell aggódnunk, hogy a szívlevelű viaszvirág kinövi a cserepét, hiszen ez a cukiság örökre megmarad kis szívlevelű növénynek.

Amellett, hogy alacsony fenntartási igényű, ez a szukkulens állatbarát, eltávolítja az olyan gyakori légszennyező anyagokat, mint a formaldehid és a benzol, és szárazságtűrő. „Nem igényel sok öntözést vagy szuper magas páratartalmat” – jegyzi meg Lalicata.

Az optimális gondozás érdekében helyezzük olyan helyre a szívlevelű viaszvirágot, ahol közepes vagy világos, közvetett fényt kap. Néhány hetente vagy szükség szerint öntözzük meg.

5. Lándzsás zebralevél

A lándzsás zebralevél az egyik legkönnyebben nevelhető növénynek tartják a háziállatbarát Calathea családban. Sőt! „Más növényekkel ellentétben, amelyek éjszaka szén-dioxidot bocsátanak ki, a lándzsás zebralevél történetesen oxigént bocsát ki” – mondja Lalicata. Ami azt jelenti, hogy nagyszerű kiegészítői bármelyik hálószobának.

Ez a növény elviseli a gyenge fényviszonyokat, de közepes vagy világos, közvetett napfényben még jobban fejlődik. Gyakori öntözést igényel, ezért tervezzük be, hogy hetente öntözzük meg. Ja, és ezek a gyönyörű növények szeretik a magas páratartalmat, így a legjobban vagy a fürdőszobában, vagy a meleg hálószobában boldogulnak.

Vicces tény: Ez a szemet gyönyörködtető évelő levelei éjszaka (mintha imádkoznának) összecsukódnak, majd nappal kinyílnak.

6. Zöldike

Zöldike közelről.

Zöldike

Ha olyan növényt keresünk, amely könnyen szaporítható, légtisztító, kevés fényt igényel és háziállatbarát, akkor Lalicata szerint a zöldikék a megfelelőek.

Emellett szárazságtűrőek is, ami azt jelenti, hogy túlélik a következetlen öntözést, ha mondjuk három hétre elmegyünk nyaralni, és elfelejtünk felbérelni egy növényfelügyelőt. „Megbarnulnak és sok levelet hullatnak, ha túl sokáig szárazak maradnak – mutat rá Lalicata. – De ez az a fajta növény, amelyet két öntözés között hagyhatunk kiszáradni, majd alaposan megfüröszthetjük.”

Egy vicces tény a zöldikéről: amikor virágzásnak indulnak, ezekről a hosszú szárakról „kicsinyeket” nevelnek, amelyeket le lehet pattintani és átültetni a saját kis ültetőedényükbe.

7. Tarka sárkányfa

Ezek a miniatűr fák szuper szívósak. „Az emberek azért szeretik őket, mert elviselik a gyengébb fényt, és eléggé szárazságtűrőek” – mondja Lalicata. Emellett jó légtisztítók is.

Mindazonáltal, míg az alacsony fényviszonyokkal is elboldogul, a tarka sárkányfa világosabb fényben virágzik. Ez azért van, mert „minél érettebb a lombozat és minél nagyobb egy növény, annál több fényre van szüksége – mondja Lalicata. – A nagyobb példányok szeretik a sok fényt, de szükség esetén elviselik a közepes vagy közvetett fényt is”. Egyébként figyeljünk arra, hogy ezeket a növényeket akkor öntözzük meg, amikor a talaj teljesen kiszáradt, tehát körülbelül 7-10 naponta.

Ez a növény is mérgező lehet a háziállatok számára, ezért ha van otthon szőrös kis barátunk, akkor ne ezt válasszuk.

(Forrás: Woman’s Health, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top