nlc.hu
Életmód
15 ezerszer tárcsázta idén a 112-t

15 ezerszer tárcsázta idén a 112-t, hogy sértegesse az operátorokat

Megbüntethetik a notórius telefonálót.

Az év eleje óta több mint másfélmillió hamis hívás érkezett Romániában a 112-es segélyhívó számra. A rekordot egy iaşi férfi tartja, aki 8 hónap alatt összesen 15 ezerszer csörgette meg őket – számolt be a foter.ro. Ez naponta átlagosan 62 hívást jelent, és ezek egyike sem volt vészhelyzet.

A notórius telefonáló mindig feltöltőkártyáról telefonált, hogy elkerülje a lebukást, valamint szinte minden alkalommal hosszan sértegette az operátorokat.

Az ezüstérmes egy marosvásárhelyi lett a 7 ezer indokolatlan hívásával, a harmadik helyen pedig egy botoșani illető 5 ezer hamis hívással.

Idén eddig összesen 880 óráig voltak foglalva a vonalak hasonló álhívások miatt.

Romániában a jogszabályok értelmében a hamis hívásokról értesíteni kell a rendőrséget a Távközlési Szolgálatnak. A kiszabható pénzbírság 2 ezer lejig (átszámítva mintegy 160 ezer forintig) terjedhet, az egy éven belüli újabb szabálysértés pedig 4-8 ezer lej (318 ezer – 635 ezer forint) közötti pénzbírsággal büntethető.

Idehaza is évente többmillió ember tárcsázza feleslegesen a 112-t, eközben azonban hátráltatják a munkájukat. „Kétféle segélyhívó van. Egyrészt az, aki szórakozik. Ez a rosszabb. És vannak olyanok, akik nem értik, nem tudják, hogy a segélyhívó rendszer mire szolgál, milyen típusú segítséget lehet kérni”hangsúlyozta korábban Dr. Bóna Gyula, a miskolci hívásfogadó központ osztályvezetője. Azok, akik feleslegesen hívják fel a 112-t Magyarországon is, többszázezer forintos bírságra számíthatnak.

Nemrég beszámoltunk egy ugyancsak abszurd esetről, amikor egy férfi a tüzelő tacskójára akarta kihívni a tűzoltókat, ezért tárcsázta a segélyhívót. Ám az is előfordult már, hogy valaki pizzát akart rendelni a 112-n.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top