nlc.hu
Trend
A leggyorsabban öregedő testrészek

Ezek a testrészeink öregszenek a leggyorsabban

Bár az öregedés természetes és elkerülhetetlen, egyes külső és belső szerveink lassabban, míg mások gyorsabban öregednek és persze vannak bizonyos tényezők, amelyek a test bizonyos területein felgyorsíthatják a folyamatot.

„Biokémiai szempontból az öregedést felgyorsító tényezők a szabadgyököknek köszönhetőek, amelyek károsítják a sejtkomponenseket, köztük a DNS-t, a fehérjéket és a lipideket” – magyarázta a Glam.com riportjában dr. Jason Singh főorvos, hozzátéve, hogy az UV-sugárzás és a környezetszennyezés, valamint az olyan életmódbeli szokások, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás és a testmozgás hiánya mind hozzájárulhatnak az öregedési folyamat felgyorsulásához.

Nő a tükör előtt

Illusztráció: Getty Images

A bőr az egyik első szerv, amely az öregedés jeleit mutatja. „A bőr, különösen az arcbőr gyorsabban öregszik, mint a test más részei, több tényező miatt: a napsugárzásból származó UV sugárzás károsítja a bőrsejteket, ami idő előtti öregedéshez vezet, az arcon a bőr vékonyabb, mint a test más részein, ami még érzékenyebbé teszi a károsodásra, az arckifejezések által okozott ismétlődő mozgások idővel finom vonalak és ráncok kialakulását okozzák, és a korral csökken az olajtermelés, ami szárazabb, ráncosabb bőrhöz vezet” – mutatott rá dr. Singh. Emiatt különösen lényeges odafigyelnünk a fényvédelemre, emellett fontos, hogy az olajtermelés csökkenését hidratáló bőrápolási termékekkel, valamint olyan aktív hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumokkal is ápoljuk a bőrünket, amelyek növelik a sejt- és kollagéntermelést, mint például a retinol.

Dr. Singh megjegyezze: a bőrön kívül van még egy külső szerv, amely gyorsabban öregszik. „A szemek is viszonylag gyorsan öregednek az állandó UV- és kékfény-expozíció miatt, ami idővel károsíthatja a retinát és a szemlencsét. Az öregedés a könnytermelés csökkenéséhez is vezet, ami szemszárazsághoz és fokozott érzékenységhez vezet az irritációval és a károsodással szemben.”

A bőr után az agy a következő leggyorsabban öregedő szerv, mivel magas anyagcsere-aktivitása miatt a szabadgyök-termelés hozzájárulhat a sejtek károsodásához. „Az agy sejtjei nem regenerálódnak olyan gyakran, mint más szervek. Emellett a szív- és érrendszer korral járó változásai az agyi véráramlás csökkenéséhez vezethetnek, ami befolyásolja az agyműködést” – fejtegette a doktor. A korai agyi öregedést elkerülheted gyakori szellemi stimulációval, valamint azzal, hogy odafigyelsz a vércukorszintedre, a vérnyomásodra és a koleszterinszintedre.

A szív és az érrendszer szintén viszonylag gyorsan öregszik. Ennek több oka is van, többek között a szív folyamatos dobogása miatt  a szívizomzatra nehezedő úgynevezett kumulatív stressz. A szív idő előtti öregedéséhez vezető egyes örökletes tényezőkre nincs ráhatásunk, a dohányzás és az alkohol kerülésével, a rendszeres testmozgással és az egészséges táplálkozással azonban a lehető legegészségesebbé tehetjük a szívünket az életkor előrehaladtával is.

Ez is érdekelhet Öregedés Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top