nlc.hu
Gasztro
A legszaftosabb tarhonya neve: pásztortarhonya

A legszaftosabb tarhonya felér egy főétellel: a pásztortarhonya receptje

Ha ránk hallgattok, nem gépi tarhonyával készítitek!

Pásztortarhonya. Azt gondolnánk, hogy ennél magyarabb magyar étel nincs is. Egyenesen a pusztáról, bográcsból, pásztoroktól, alföldi füstölt szalonnából, parasztkolbászból. Bár ez is így igaz, maga a tarhonya valójában perzsa eredetű étel, és török közvetítéssel érkezett hozzánk. Épp úgy a Közel-Keletről, akár a másik igazán magunkénak hitt étel, a töltött káposzta.

A tarhonya őse, a tarchana bár perzsa eredetű, ebben a formájában oszmán-török szó. Persze ez nem a mai kis apró, kerek tésztaféle, ami a gyártósorról ugyanabban a méretben kerül ki ezrével. Habár ma már kevesen állnának neki, hogy valóban kézzel készítsék, ma is kapható kézi és gépi tarhonya. Vagyis vásárolhatunk is házias tarhonyát, ami girbe-gurba, szabálytalan. Ezt dörzstarhonyának is nevezik.

Akárhogy is döntsünk, a pásztortarhonya lényege, hogy igazán laktató és szaftos – amolyan igazi magyar egytálétel. Egy szakácsot is megkérdeztük róla, aki azt mondta, hogy ő egy szalonnás lecsóalapon indítja, és ehhez adja hozzá a krumplit és a tarhonyát, és végül egy jó nagy szelet pecsenyehússal tálalja. Nem ám valami szolid karajjal. Egy jó zsíros tarjával!

Azt már mindenki döntse el maga, hogy a pásztortarhonya önmagában egy teljes étel, vagy igényel-e szelet húst is rá, de az biztos, hogy úgy lesz teljes, ha tálaláskor kerül egy kis tejföl a tetejére, és jó hazai savanyúság kíséri.

Pásztortarhonya

Pásztortarhonya / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Pásztortarhonya recept

Egyértelmű, hogy ehhez a recepthez nem szükséges zsiradék. Sem olaj, sem állati zsír. A füstölt szalonna és a lángolt kolbász meg fogja tenni a magáét!

Hozzávalók:

  • 20 dkg lángolt kolbász (vagy bármilyen ízletes, nem szárazkolbász)
  • 8 dkg füstölt szalonna
  • 30 dkg tarhonya
  • 3 nagy szem krumpli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy vagy 3 közepes paradicsom
  • 2 szem tv-paprika
  • 1 púpozott teáskanál őrölt fűszerpaprika
  • 1 hegyes erős paprika
  • Só, őrölt feketebors ízlés szerint
  • Tálaláskor egy-két teáskanál tejföl
  • Savanyúság ízlés szerint

Elkészítése:

  • Hámozzuk meg a krumplikat, és vágjuk fel kb. 3×3 centis kockákra – vagy ahogyan szeretjük. Egyelőre tegyük vízbe, hogy ne barnuljon be.
  • Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagyma-gerezdeket, és a paradicsommal és paprikával együtt vágjuk fel apróra.
  • A kolbászt vágjuk fel általunk kedvelt vastagságú karikákra.
  • Apró kockára vágjuk a füstölt szalonnát, és közepes lángon hevíteni kezdjük.
  • Dobjuk rá a karikákra vágott kolbászt is.
  • Ha már átforrósodott, majd zsírjára sült, dobjuk rá az aprított vöröshagymát, majd kicsit később a fokhagymát és a paprikát. Legvégül a paradicsomot is.
  • Öntsük a lecsós alapra a tarhonyát, és először kezdjük pirítani, közepes-nagy lángon, folyamatos kevergetés mellett.
  • Ha átpirítottuk, egy kicsit húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá az őrölt fűszerpaprikát, és jól keverjük át, de ne a tűzön, hogy ne égjen és keseredjen meg.
  • Ezután tegyük vissza a tűzre úgy, hogy felöntjük jó fél liter vízzel, és nagy lángra kapcsoljuk.
  • Ekkor jöhet bele a feldarabolt krumpli, és kezdjük forralni. Megfőzzük a krumplit és a tarhonyát együtt a kolbászos-szalonnás lecsós alappal, de amikor elfő a víz, kis lángra vesszük.
  • Fél decinként annyi vízzel pótoljuk, hogy szaftos legyen, de ne levesként főzzük.
  • Amikor egy szaftos egytálétel kaptunk, lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt állni hagyjuk, hogy egy kicsit tovább puhuljon, és összeérjenek az ízek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top