nlc.hu
Életmód
4 ok, amiért késhet a menstruációd

4 ok, amiért késhet a menstruációd

Ha tutira nem vagy várandós, és mégis késik a menstruációd, annak is számos oka lehet. Mutatunk néhányat, amit érdemes figyelembe venni.

Biztos vagy benne, hogy nem vagy várandós, mégsem jött még meg a menstruációd, pedig már nagyon várnád? Olvass tovább, mondjuk, milyen okok álhatnak a késő menszesz hátterében.

Stressz

A krónikus stressz felboríthatja a hormonokat, megváltoztathatja a napi rutinod, és még az agyad menstruáció szabályozásáért felelős részét is befolyásolhatja: a hipotalamuszt. Ha úgy gondolod, hogy a stressz felborítja a menstruációdat, próbálj meg relaxációs technikákat elsajátítani, életmódot váltani. A krónikus stressz más egészségügyi problémáidra is hatással lehet, ezért fontos, hogy ne ignoráld, hanem kezeld. Ha egyedül nem megy, szakember segítségével.

Testsúlyváltozás

A hirtelen súlyvesztés vagy -gyarapodás szintén hatással lehet a menstruációra. Ha túl sokat fogysz, nemcsak rendszertelenné válhat a menszeszed, de teljes mértékben meg is szűnhet, mivel nincs elég zsír a szervezetedben, ami megállíthatja az ovulációt. Ha olyan extrém sportokban is részt veszel, mint például a maratonon, szintén tapasztalhatsz cikluszavarokat. Ugyanez igaz az elhízásra: a kóros elhízás túl sok ösztrogént termel, ami szintén rendszertelenné teheti, vagy beszüntetheti a menstruációt.

késő menstruáció

Fotó: monstArrr_/Getty Images

PCOS

A PCOS, avagy policisztás ovárium szindróma egy olyan kondíció, aminek következtében a szervezet több férfi nemi hormont termel, mint nőit. A hormonális egyensúlyhiány miatt a petefészkekben ciszták képződnek, ami pedig szabálytalanná teheti az ovulációt, vagy teljesen leállíthatja azt. 

Fogamzásgátló

Változást tapasztalhatsz a ciklusodban, ha elkezded, vagy abbahagyod a hormonális fogamzásgátló szedését. A fogamzásgátló tabletták ösztrogén és progesztin hormonokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a petefészkek petesejt felszabadítását. Akár 3 hónapig is eltarthat, amíg a ciklus ismét egyenletessé válik, miután abbahagyod a tabletta szedését.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top