nlc.hu
Életmód
Tiltólistára került az alkohol

Már az alkohol is a rákkeltő anyagok között: egy kortyot sem javasolnak az orvosok

Idehaza csupán minden 20. ember nem iszik alkoholt.

Több évtized után megdőlt az az elmélet, miszerint napi egy pohár bor kifejezetten jót tesz az egészségnek. Az RTL Híradó riportja szerint a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség az alkoholt a leginkább rákkeltő anyagok közé sorolta.

Zacher Gábor toxikológus szerint már nagyon kis mennyiség is ártalmas: “Van egy kutatás, ami a világ közel 200 országának 40 éves alkoholfogyasztás-halálozás-betegség statisztikáját dolgozta fel. Arra a következtetésre jutott, hogy az a mennyiségű alkohol, amelyik biztosan nem árt az embernek, az nulla milligramm”.

Az orvosok szerint az alkohol több úton is képes fokozni a daganatkockázatot: az alkohol, mint kemikália elváltozásokat okozhat az öröklődőrendszerünkben, amitől beindulhat egy kóros sejtburjánzás, mindemellett pedig károsítja a bélflórát, gyulladást indít el, és ezáltal is a nő a daganatok kialakulásának esélye.

Magyarországon becslések szerint csak minden 20. ember nem iszik alkoholt. A felnőttek 95 százaléka alkalmanként vagy rendszeresen fogyaszt alkoholt, minden 10. magyar pedig alkoholfüggő.

A szakemberek szerint ugyan egyre kevesebben isznak tömény szeszt, az éves alkoholfogyasztásunk (közel 11 liter) még mindig jóval az európai átlag felett van.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top