nlc.hu
Aktuális
Komoly bírságot kaphat, aki a kukából gyűjti a visszaváltható palackokat

Komoly bírságot kaphat, aki a kukából gyűjti a visszaváltható palackokat

A rendőrség tisztázta, hogy minek minősül, ha valaki a közterületi szemetesekből összeszedi a darabonként 50 forintot érő palackokat.

Egyre többen élnek abból, vagy így egészítik ki a keresetüket, hogy összeszedik az utcán szétdobált vagy a szemetesekbe dobott betétdíjas csomagolásokat, amelyeket aztán darabonként 50 forintért visszaváltanak. 

Ám a guberálók komoly büntetést kockáztatnak, akár 65 ezer forintos bírságot is kaphat az, aki összegyűjti a kukába dobott visszaváltható palackokat – írja a Dívány az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) válasza alapján.

A kidobott palackok jogállását ugyanis A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza, ennek értelmében a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek, amelyeket nem szedhet össze bárki.

Ha a közterületi kukából egy „arra nem jogosult személy eltávolítja” a visszaváltható palackot, szabálysértést követ el.

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatáinak sajtóbemutatója a vállalat budapesti bemutatótermében 2023. november 28-án.

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatája (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki, amelynek összege 6500 forinttól 65 ezer forintig, hat hónapon belüli újabb szabálysértés esetén pedig 90 ezer forintig terjedhet. Fiatalkorú elkövető esetén a bírság maximális összege 32 500 forint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top