nlc.hu
Sztárok
P.Diddy-ügy: Lónyugtató, kegyetlen nemi erőszak, zsarolás

Lónyugtató, kegyetlen nemi erőszak, zsarolás – Eddig több mint 120 ember vádolja P. Diddyt

Vannak olyan esetek, ahol videó felvétel is előkerült. Ám hiába a 120-nál is több per, P.Diddy ragaszkodik ahhoz, hogy ő az áldozat.

Sean Combs, alias P.Diddy 1969. novemberében született Harlemben, New Yorkban. Anyja egyedül nevelte fel, mivel az apját meggyilkolták, amikor Sean mindössze ötéves volt. Egy Bronxban található katolikus fiúiskolában tanult, majd a gimnázium után felvették a Howard Egyetem üzleti asszisztens szakára. Ezzel egyidőben hetente rendezett táncos összejöveteleket, tartott táncórákat és egy reptéri transzfercéget is üzemeltetett. Majd gyakornoknak állt az Uptown Records lemezcéghez, ahol olyan jól teljesített, hogy az egyik igazgatói széket is megkapta. Bár rengeteg tehetséget szerződtetett le a kiadóhoz, a 90-es évek elején otthagyta a céget.

Diddy, az üzletember és zenész

1993-ban alapította meg a saját produkciós cégét, ez volt a Bad Boy Entertainment, amely olyan feltörekvő rap, hip-hop és R&B előadókkal dolgozott együtt, mint Mariah Carey, New Edition, Method Man, Babyface, TLC , Boyz II Men, Lil’ Kim , SWV, Mary J. Blige, Faith Evans és Biggie Smalls. Négy évvel később a cég már 100 millió dolláros bevételt produkált, Combs pedig szerződést kötött az Arista Recordsszal a kiadó menedzselésére vonatkozóan. 

Az évek során Combs különféle neveket viselt, mint előadó. Köztük Puffy, Puff Daddy, P. Diddy, Diddy és Love.

Rap legendák a 90-es évekből

Notorious BIG, Nate Dogg, Snoop Dogg és Sean Combs (aka P Diddy) Dr. Dre: Murder Was the Case c. filmjének premierjén, New Yorkban, 1995-ben (Fotó: Nitro/Getty Images)

Miután 1997-ben meggyilkolták barátját Biggie Smallst, vagyis The Notorious B.I.G.-t, Combs felvette az I’ll be Missing You című sláger feldolgozását, ami 11 hétig vezette a Billboard slágerlistát.

Diddy sosem volt az a csendes üzletember. Annyira nem, hogy 1999-ben párjával, Jennifer Lopezzel egy lövöldözésbe keveredtek New York egyik felkapott szórakozóhelyén. Az összecsapásban hárman sérültek meg, a rapper-üzletembert pedig négyrendbeli illegális fegyvertartással és egy rendbeli vesztegetéssel vádolták meg. Az ügyészek szerint Diddy 50 ezer dollárt ígért a sofőrjének, abban az esetben, ha azt mondja a vallomásában, hogy övé volt a helyszínen talált fegyver. 2001-ben Diddy örülhetett, mert őt, és a testőrét is felmentették a vádak alól, helyettük az egyik pártfogoltját vádolták meg.

A zenész kiadója többször indult hanyatlásnak, de egy-egy friss sláger mindig kihúzta a bajból, ezzel pedig tőkét teremtett az újabb és újabb vállalkozásai számára. Ilyen volt például a ruházati cége vagy tehetségkutató tévéműsora. A 2000-es években több sorozatban és filmben feltűnt, de még a Broadway színpadán is kipróbálta magát. 

Diddy, az apa

Combs összesen hét gyermek apja: az örökbefogadott fia Quincy,  legidősebb vérszerinti fia Justin, majd Christian, a 17 éves Chance, aztán D’Lila, akit Jessie követ és az alig 2 éves Love. A gyerekek négy különböző nővel való kapcsolatából születtek.

P.Diddy és gyerekei

Christian Casey Combs, P.Diddy és lányai D’Lila Star Combs, Chance Combs és Jessie James Combs egy születésnapi bulin (Fotó: Chelsea Lauren/Getty Images)

Az elmúlt 30 évben több ismert, vagy kevésbé ismert nővel volt viszonya. Járt például: Misa Hylton divatstylisttal, Kim Porter egykori modellel, Jennifer Lopez énekesnővel, Casandra Ventura énekesnővel. De egyes lapértesülések szerint udvarolt Cameron Diaznak  és Naomi Campbell modellnek is.

Legutóbb Yung Miami rapperrel járt, akit bár megkérdeztek a Diddy ellen felsorakoztatott szexuális zaklatási vádakról, ő azt állította, hogy nem tapasztalt ilyet.

Az erőszak, a drogok, a bukás

2023 őszén több nő is pert indított a férfi ellen, azt állították, hogy szexuálisan zaklatta őket. A nők között voltak szintén zenei producerek és kezdő modellek is. 2023 novemberében a The New York Times írt arról, hogy a zenészt még volt barátnője, Cassie is beperelte, és a hivatalos iratokban meghatározott kártérítést követelt az elszenvedett fizikai bántalmazások miatt. Cassie Ventura, aki maga is énekes, azt állította, hogy Combs más férfiakkal való szexuális együttlétre kényszerítette, a kapcsolatuk vége felé pedig ő maga is többször megerőszakolta. A férfi tagadta a vádakat, majd egy nappal azt követően, hogy Cassie beadta a papírokat, ők ketten megegyeztek. „Úgy döntöttem, hogy békés úton oldom meg ezt az ügyet, olyan feltételek mellett, amelyek bizonyos szintű ellenőrzés alatt állnak” – mondta Cassie.

Hónapok teltek el, mire Cassie és a rapper ügye folytatódott. 2024 májusában ugyanis a CNN kiadott egy biztonsági kamera által rögzített felvételt, amelyen az volt látható, hogy Combs 2016. márciusában megtámadta Cassie-t egy Los Angeles-i szállodában. A támadás alatt a nagy erővel a földre dobta majd kétszer megrúgta. A nyilvánosságra került brutális videónak mindössze annyi hozadéka lett, hogy két nappal később a férfi az Instagramon bocsánatot kért, ahogyan ő fogalmazott a „gusztustalan viselkedése” miatt.

P.Diddy és Cassie

P.Diddy és Cassie, az énekesnő 21. születésnapi buliján Las Vegas-ban (Fotó: Denise Truscello/WireImage for Jet Nightclub)

De Cassie ügye egy olyan lavinát indított el, amit csak ritkán lehet látni Hollywoodban. Egy héttel azt követően, hogy a nő és Diddy megegyeztek, két másik nő is polgári pert indított a rapper ellen. A vád ezekben az esetekben is szexuális zaklatás volt. Az Associated Press hírügynökség beszámolója szerint az egyik felperes azt állította, hogy a férfi 1991-ben elkábította, megerőszakolta, majd az egész esetről, az ő beleegyezése nélkül (hiszen nem is volt magánál) felvételt is készített. A másik nő vádiratában pedig az állt, hogy Diddy és egy másik énekese, Aaron Hall szexuálisan bántalmazta őt, és egy barátját szintén az 90-es évek elején. Hall nem kommentálta a keresetet. A Combs elleni két eljárás 2024 márciusa óta folyamatban van. 

Az ügyek pedig egyre csak sorakoztak. December 6-án egy 17 éves is nemi erőszakkal vádolta meg. Akkor Diddy így nyilatkozott: „Nem követtem el azokat a szörnyűségeket, amelyekkel vádolnak. Az elmúlt néhány hétben némán ültem, és néztem, ahogy az emberek megpróbálják tönkretenni a hírnevemet és az örökségemet. Elkeserítő vádakat emeltek ellenem olyan személyek, akik gyors keresetet remélnek.”

De a perek számra egyre csak növekedett. 2024 februárjában Rodney „Lil Rod” Jones producer pert indított Diddy ellen, amelyben egy évig tartó szexuális zaklatással és megfélemlítéssel vádolta őt. Aztán szeptemberben Dawn Richard énekesnő perelte be, szintén szexuális zaklatás, valamint fizetés visszatartása miatt. Combs még 2000-ben alapította meg a Danity Kane nevű bandát, amelynek Dawn is a tagja volt.

Thalia Graves

Thalia Graves és ügyvédje Gloria Allred közös sajtótájékoztatója 2024 szeptember 24-én (Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images)

2024 szeptemberében kezdődött meg Thalia Graves pere, aki azt állítja, hogy Diddy egy barátjával együtt megerőszakolta őt a New York-i stúdiójában, még 2001-ben. A nő akkor 25 éves volt. A perirat szerint, amelyet a TMZ hozott nyilvánosságra, a zenész odacsalta a stúdióba, leitatta, az italába valamiféle drogot keverve, majd az eszméletlen Thaliát megkötözte. A nő már arra ébredt, hogy a két férfi kegyetlenül megerőszakolta őt. Thalia azt állítja, hogy azért nem szólt korábban az ügyről, mert Diddy megfenyegette, hogy egy életre tönkreteszi, ha beszélni kezd, és egészen a botrányok kirobbanásáig, ehhez valóban megvolt minden hatalma. De minél több nő (és férfi) perelte be a zenészt, Thalia annál több bátorságot érzett ahhoz, hogy a nyilvánosság elé álljon. Az is kiderült a vizsgálat során, hogy Diddy felvehette az erőszak perceit, amit a nő szerint több barátjának is megmutatott. Ez pedig az öngyilkosság szélére sodorta őt. 

Combs az elmúlt hónapokban távozott a Revolt tévécsatorna elnöki posztjáról, kútba esett a valóságshow-ja a Hulu streamszolgáltatónál, korábbi főiskolája, a Howard Egyetem visszavonta a tiszteletbeli diplomáját és a nevével fémjelzett ösztöndíjprogramot is.

Az a bizonyos White Party

Ezen a ponton pedig már nem lehetett kihagyni az ügyből a hírességeket sem. Számos vád ugyanis Diddy híres, „White Party” rendezvényéhez köthető, vagyis azt állítják, hogy ott történtek a brutális támadások. A White Party az egyik legexkluzívabb celebesemény, amelyet az 1990-es évek végétől rendez meg Diddy. A vendégek csakis fehér ruhában érkezhettek a puccpartira, és politikusoktól, hercegekig tényleg mindenki képviselteti magát. Vannak, akiknek ottlétéről fotó, vagy videó is készült. Ilyen Justin Bieber, és Leonardo DiCaprio. De lapértesülések szerint a vendégek között ott volt Harry herceg, Kamala Harris, Kim Kardashian, Mariah Carey, Jay-Z és felesége Beyoncé is. 

A White Partyk nemcsak a vádakban kerültek a fókuszba, hanem a 2024. márciusában tartott rendőrségi razzia során is. A zsaruk a szövetségi ügynökökkel karöltve több mint ezer üveg síkosítót és babaolajat találtak Combs otthonában. A házkutatásra a rengeteg zaklatást és bántalmazást taglaló feljelentés miatt került sor. Vagyis az állítólagos drogokkal, kábító gyógyszerekkel és kegyetlen erőszakkal teli partikon magas számban fogyhatott a babaolaj is, bármennyire morbid is ez az egész. Az amerikai lapok az áldozatokra hivatkozva azt is közölték, hogy Diddy, a vád szerint, gyakran élt egy bizonyos lónyugtatóval (Xylazine), hogy elkábítsa az áldozatait.

P. Diddy és Ashton Kutcher

P. Diddy és Ashton Kutcher White Party-ja Beverly Hills-en, 2009-ben (Fotó: Jason Merritt/Getty Images/Getty Images for Blueflame)

P. Diddyt 2024. szeptember 16-án tartóztatták le New Yorkban. A 14 oldalas vádiratban zsarolással, szexre való kényszerítéssel és szexkereskedelemmel vádolják a hírességet. A hatóságok azt állítják, hogy ezek a bűncselekmények több évre nyúlnak vissza, és számos nő vádolja őt bántalmazással is. A szövetségi ügynökök egy New York-i szállodában tartóztatták le az énekest, és a folyamatban lévő nyomozás részeként több házkutatást is tartottak nála. A BBC arról írt, hogy Tony Buzbee texasi ügyvéd szerint csak az általa képviselt állítólagos áldozatok száma eléri a 120-at, akiknek fele férfi, másik fele nő, valamint 25-en kiskorúak. A nyomozók és az említett texasi ügyvéd szerint, a White Partykon Combs szexuális aktusokra kényszerítette a résztvevőket, miközben filmezett és maszturbált.

Combs tagadja a vádakat, ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott bűnszövetkezeti és emberkereskedelmi vádakban. Ügyvédje szerint a vádak alaptalanok, és egy „meggondolatlan médiacirkusz” részei. 

Miközben a nyomozás folyik, a Guardian arról ír, hogy 18,3 százalékkal többen streamelték Diddy zenéit a szeptember 17-i letartóztatása óta. Netes szóbeszéd szerint, mióta Diddy ügye kirobbant, Beyoncé és férje (akik szoros kapcsolatban álltak vele) több millió követőt veszítettek az Instagramon. Ez azonban kacsának bizonyult

Van segítség!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top