nlc.hu
Aktuális
Mobiltelefon miatti kényszermunka

6 éve dolgoztatják egy mobiltelefonért

Hiába telt el több év kényszermunkával, az idős férfi még mindig nem tudta visszafizetni a telefon árát.

Egy mobiltelefon miatt lett rabszolga egy idős férfi Tiszalökön. Azt mondták neki, ledolgozhatja a telefon árát, ez már 6 éve tart. Sőt a közmunkában keresett pénzét is elvették Lajostól, összesen 3 millió forintot. A munkájáért cserébe csupán egyetlen tál ételt kapott esténként. 

A vád szerint a rabszolgatartó férfi eladott a sértettnek egy mobiltelefont, amit ő nem tudott kifizetni. Ezért az idős férfi ingyen dolgozni kezdett a 4 gyermekes  családapának. A hatóságok szerint 2017-től nemcsak ingyen dolgoztatta, hanem bántalmazta is a kiszolgáltatott tiszalöki férfit. A család szerint ez hazugság, az ügyészség ám ezt máshogy látja.

Lajos még most is a családnak dolgozik, – még mindig nincs telefonja -, a Tényeknek azonban cáfolta, hogy megverték és dolgoztatták volna. 

A “rabszolgatartó” ellen vádat emelt az ügyészség, több év fegyházbüntetést kértek rá.

Korábban a rendőrség már több hasonló esetet is feltárt. Legutóbb egy pócspetri gazdáról derült ki, hogy rabszolgaként dolgoztatott hajléktalanokat. A tanyájához közeli romos házban szállásolta el őket, cserébe azonban ingyenmunkára fogta őket. Volt, akit egy baromfi-feldolgozóba küldött munkára, a fizetését pedig megtartotta, mástól pedig elvárta, hogy a jószágait gondozza ingyen. Állítólag 2019 óta szervezett be hajléktalanokat magához, az utcán szólította le őket. Sanyarú körülmények között éltek a gazdánál: lavórból lehetett csak mosakodni, mert nem volt bekötve a víz, és négyen zsúfolódtak össze egyetlen kisszobában. Amikor egyikük szökni próbált, a gazda – akit az ügyészség 3 év fegyházzal büntetne – visszahozta és megverte. Két hajléktalan – többszöri próbálkozás után – évek múlva tudott csak megszökni tőle.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top