nlc.hu
Aktuális

Kínai fogoly igazolványa volt a kabátba varrva

Kínai fogoly igazolványát találta az új kabátja bélésébe varrva egy brit nő

Nagyot nézett, amikor a bélést felnyitva megtalálta a plasztik azonosítót, és a dolog itt nem ért véget! Senki nem tudja, hogyan kerülhetett oda.

Egy derbyshire-i nő a Black Friday akció keretében rendelt magának egy kabátot a Regatta márkától. A vízálló darab november 22-én meg is érkezett hozzá, de ahogy felvette, egy kemény, téglalap alakú tárgyat érzett a jobb ujjában, ami korlátozta a könyökének mozgását. A nő felnyitotta a varrás mentén a kabátot, hogy eltávolítsa a tárgyat, ám amit talált, az nagyon meglepte.

Egy azonosító kártya volt benne, amely egy börtönegyenruhás férfit ábrázolt egy magasságot mutató tábla előtt, sőt, a kártyán egy kínai fogvatartási intézet neve is szerepelt.

A nő elküldte az ügyfélszolgálatnak az igazolvány fényképét, és számon kérte a Regattát, de ők állították, hogy nem börtönből származik, hanem a kínai gyárukból. Azt is javasolták neki, hogy dobja ki az igazolványt – a nő pedig így is tett.

A cég azonban még aznap este e-mailben kérte, hogy küldje vissza a kártyát, másnap pedig már telefonon is keresték, és jószándékuk jeléül felajánlották, hogy egy teljesen új kabátot küldenek neki, ő azonban nem kért a gesztusból.

Nem érzem magam túl kényelmesen… Tudom, hogy Kínában ez legális, és más szabályok vonatkoznak az ilyen dolgokra, mint az Egyesült Királyságban, de akkor sem számítunk arra, hogy foglyok készítsenek ruhákat” – mesélte a nő a Guardiennek.

Fogoly

Képünk illusztráció (Fotó: Depositphotos)

Kínában ugyan elfogadott a börtönmunka, ám a Regatta maga is tagja egy etikai szervezetnek, ami a kényszer-, rabszolga-, illetve kényszerű börtönmunka ellen zéró toleranciát hirdet. Szóvivőjük szerint alapos vizsgálat után – melybe egy harmadik felet is bevontak a hitelesség miatt – nem találtak olyan hibát, ami az irányelveiket sértené. Ennek ellenére tovább folytatják a nyomozást, mert a kabátba varrt QR-kód szerint Mianmar volt a gyártási helyszín, így pláne rejtély övezi az igazolvány kilétét, akárcsak az, hogy szándékosan helyezték-e oda.

Nem ez lenne az első eset, hogy kínai foglyok így akarnak segítséget kérni. 2019-ben egy hatéves kislány angol nyelvű cetlit talált a Tesco által árusított karácsonyi képeslapban. A feljegyzésen ez állt: „Külföldi foglyok vagyunk a kínai sanghaji Qinqpu börtönben. Akaratunk ellenére kénytelenek vagyunk dolgozni. Kérjük, segítsen nekünk, és értesítse az emberi jogi szervezeteket.

Peter Humphrey, egy korábbi újságíró, közel két évet töltött a sanghaji Qingpu börtönben, így nyilatkozott a témában: „Ha a fogoly egy kabátba helyezte, amelyen éppen dolgozott, a célja az volt, hogy a tengerentúlon tájékoztassa az embereket, hogy ezt a cikket börtönmunkás készítette.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top