nlc.hu
Otthon

A világ legemberségesebb börtöne

Akár egy lakópark – Ilyen az élet a világ legemberségesebb börtönében

A norvégiai Halden börtön a világ legemberségesebb börtöne, ahol mindennel arra ösztönzik a fogvatartottakat, hogy szabadulásuk után tisztességes és hasznos tagjaivá váljanak a társadalomnak.

A délkelet-Norvégiában található Haldenben 2010-ben nyílt meg a világ legemberségesebb börtöneként emlegetett Halden börtön. Az intézmény rehabilitációra összpontosít, a kialakítása a kinti életet szimulálja, hogy az itt szabadságvesztésüket töltők szabadulásuk után könnyebben visszailleszkedhessenek a társadalomba és ne lépjenek többé a bűn útjára.

A Haldenben veszélyes és rendkívül veszélyes férfi bűnözőket tartanak fogva. A szexuális bűnelkövetők, akikkel szemben más fogvatartottak erőszakosan léphetnek fel, valamint a szigorú pszichiátriai vagy orvosi felügyeletet igénylő foglyok az elkülönített A egységben, míg többi fogvatartott a szabadabb B és C egységekben él. Ezeken felül létezik még egy speciális egység, ahol a szenvedélybetegeket helyezik el, a gyógyításukra összpontosítva.

A Halden börtön

A Halden börtön épülete (Caters News / Profimedia)

Bár szigorúan védett börtönről van szó, nincsenek benne hagyományos biztonsági eszközök, így rácsok sem, van viszont biztonsági üveg, valamint beton- és acélfa. Bár a börtön területén vannak térfigyelő kamerák, a zárkákban, a cellák folyosóin, a közös helyiségekben, az osztálytermekben és a legtöbb műhelyben nincsenek ilyenek.

Erőszak ritkán és szinte kizárólag az A egységben fordul elő. Ha azonban két fogvatartott között konfliktus alakul ki, őket a  személyzet felügyelete mellett közvetítői ülésre küldik. 

A börtönt a dán Erik Møller Architects csoport és a norvég HLM Arkitektur tervezte.

„Úgy éreztük, nem szabad börtönnek kinéznie. Normalitást akartunk teremteni. Ha a falakat nem látod, ez bármi lehetne, bárhol. A falak mögötti életnek olyannak kell lennie, mint a falakon kívüli életnek” – nyilatkozta korábban a Guardiannek Are Høidal, aki 2010 és 2022 között volt az intézmény vezetője.

A cellák 10 négyzetméteresek és inkább úgy néznek ki, akár egy hotelszoba. Síkképernyős televízióval, íróasztallal, mini hűtőszekrénnyel, zuhanyzós WC-vel és rács nélküli ablakkal rendelkeznek. Minden 10-12 cellára jut egy közös helyiség, konyhával és nappalival. Bár a börtön biztosítja a foglyok számára az étkezést, azonban az intézmény élelmiszerboltjában maguk is vásárolhatnak hozzávalókat, melyből aztán főzhetnek. 

A Halden börtön
Megnézem
Összes kép (9)

A fogvatartottak napi 12 órát töltenek a celláikban, a másik 12 órában azonban arra ösztönzik őket, hogy töltsék hasznosan az idejüket, munkával vagy tanulással, melyért napi 53 koronás fizetség jár. A szabadidő eltöltéséhez reggel 8 és este 8 között sportolási lehetőségek várják őket, olvasgathatnak a könyvtárban, elüthetik az időt famegmunkálással, de a börtön profi zenei stúdióval is rendelkezik, ahol saját rádióműsort is rögzíthetnek, melyet a helyi rádió aztán lead.

A Haldenben 340 alkalmazott dolgozik – beleértve a tanárokat és az egészségügyi dolgozókat – miközben a fogvatartottak száma a 245 fő. Nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy a raboknak legyen otthonuk és munkahelyük, ahová szabadulásuk után mehetnek, és hogy a családi kötelékek megmaradjanak.

A fogvatartottak hetente kétszer, két órában privát szobákban fogadhatják családtagjaikat, párjukat vagy barátaikat. A családosok számára nagyobb szoba áll rendelkezésre játékokkal és pelenkázóval. A rabokat a látogatások után ellenőrzik, és ha illegális tárgyakat találnak náluk, elveszíthetik a magánlátogatáshoz való jogukat. A börtönhöz tartozik egy különálló faház is, ahol a foglyok 24 órás látogatásra fogadhatják a családtagjaikat.

via1

via2

Ez is érdekelhet börtön szerelem rabok börtönszerelem Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top