nlc.hu
Aktuális
Esemény utáni tabletta vénykötelessége Magyarországon.

Egyedüliként az unióban vényköteles marad itthon az esemény utáni tabletta

A Parlamentben a sürgősségi fogamzásgátlás időszerű megkönnyítéséről vitázott egymással hétfőn egy ellenzéki és egy kormánypárti férfi, lesújtó eredménnyel.

Az Országgyűlés hétfői ülésén Tordai Bence ellenzéki képviselő a sürgősségi fogamzásgátlás ügyében fordult az egészségügyért felelős Pintér Sándor belügyminiszterhez.

„Készek-e felzárkózni az EU összes többi tagállamához, és eltörölni a 72 és 120 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletták vénykötelességét?”

– szegezte neki a kérdést. Pintér helyettese, Rétvári Bence válasza szerint a parlamenti többségnek nem hatásköre arról dönteni, hogy mi vényköteles és mi nem. „Egészségügyi szakmai kérdésekről nem politikusoknak, hanem egészségügyi szakembereknek kell vitáznia” – mondta.

Egyedüliként az unióban vényköteles marad itthon az esemény utáni tabletta

Rétvári „szakmai tagozatokat” emlegetett,

akik „ezt a kérdést el tudják dönteni”, a kormány az ő javaslatukat alkalmazza. „Az ő javaslatuk szerint ez egy olyan szer, ami mellett szükség van napi orvosi kontrollra, szükség van arra, hogy orvosok alkalmazzák, és nem javasolják a vény nélküliséget” – mondta Rétvári. A kormánypárti válaszadó még azt is mondta, hibának tartja, hogy ezeknek az orvosoknak a véleményét, álláspontját bárki is felülírja. Rétvári közölte, hogy a kormánya nem tervezi a sürgősségi fogamzásgátlás szabályozásának módosítását, elfogadja a szakmai tagozat álláspontját. „Erről továbbra is az orvosok vitatkozzanak, és ne a politikusok” – zárta válaszát a miniszterhelyettes. Mára Magyarország az

utolsó ország az Európai Unióban, ahol vényköteles

a 72 órás sürgősségi fogamzásgátlás esetén alkalmazott tabletta, miután nemrég a lengyel kormány is csatlakozott a többi EU-s országhoz. Nagy port vert fel az az év eleji eset, amikor egy külföldi diáklány több kórház sürgősségi osztályán is hiába próbálkozott az esemény utáni tabletta felíratásával. Egy orvos akkor – kéretlenül – azt is megjegyezte, hogy nem ért egyet az esemény utáni tabletta használatával, és „nem fog hozzájárulni egy abortuszhoz”. Az orvos mondata rávilágít arra, hogy Magyarországon praktizál olyan egészségügyi szakember, aki

azt sem tudja, mi a különbség

a sürgősségi fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás között. Általános női tapasztalat, hogy egy elszakadt óvszer vagy egy elővigyázatlan partner miatt rendelőről rendelőre kell vándorolni, hogy – szerencsés esetben – megalázó megjegyzések kíséretében végre hozzá juthassunk a gyógyszerhez – emlékeztet a Telex.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top